Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az örök kérdés: hogyan újíthatók meg az öreg sejtek?

Gyógyszerek

Az örök kérdés: hogyan újíthatók meg az öreg sejtek?

A tudósok egy ideje már keresték a választ arra, hogyan lehetne visszaállítani a splicing faktorok kiválasztódását. A megoldást egy olyan vegyületben találták meg, mely kis mennyiségben hidrogén-szulfidot (kén-hidrogént) bocsátott a sejtekbe. Ez egy alapvetően erősen mérgező anyag, melyet a záptojás szagáról ismerhetünk, de a vulkáni gázokban és a kénes ásványvizekben is megtalálható. Ha az elöregedett sejtek jut, a kén-hidrogén többszörösére növeli bizonyos splicing faktorok kiválasztódását, tehát a sejt visszanyer valamennyit a fiatal sejtekre jellemző génaktiváló képességéből. Az elhasználódott sejtek így megújulnak.

A kén-hidrogén természetesen is jelen van az emberi testben, pozitív hatásait az öregedéssel összefüggő betegségekben pedig már korábban is bizonyították állatkísérletek során. Mivel mérgező, a tudósoknak először azt kellett kitalálniuk, hogyan lehet közvetlenül a sejtnek abba a részébe bejuttatni, ahol szükség van rá.

A szeneszcens sejtek megfiatalítása

Harries és Whiteman kutatócsoportja egy speciális, a mitokondriumba kerülő és ott kén-hidrogént leadó donod molekulát alkalmazott. Így közvetlenül a mitokondriumban, az energiát termelő és tároló sejtszervecskében tudták a szer koncentrációját lokálisan megnöveli, ahol sejtésük szerint a kén-hidrogén kifejti hatásait. Kis dózisokkal kísérleteztek, így a mellékhatások kockázata is csökkent.

A kutatók bíznak benne, hogy hasonló molekuláris eszközök segítségével élő emberek szervezetében is képesek lesznek a szeneszcens sejtek megfiatalítására, ezáltal pedig hatékonyabbak lehetnek az öregedéssel összefüggő betegségek kezelésében. Ez még a jövő, de az eddigi eredmények biztatóak.

Forrás: https://qubit.hu/2018/08/16/emberi-sejtek-oregedeset-sikerult-visszaforditani

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel