Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az orvosi zsálya hatékony támogatója lehet az öregedő agy egészségének

Élelmiszerek

Az orvosi zsálya hatékony támogatója lehet az öregedő agy egészségének

Idehaza legtöbben csupán kellemes ízű fűszernövényként tekintünk a zsályára, holott jótékony hatása messze túlmutat ezen. A legfrissebb kutatások szerint a zsálya kivonata hatékonynak bizonyult a neurodegeneratív betegségekkel szemben.

Egykori európai gyógynövényesek és füvesemberek lejegyezték, pontosan dokumentálták, hogy egyes növények – különösképpen az orvosi zsálya (Salvia officinalis) – kitűnő memória serkentő hatással rendelkezik. A népi megfigyelés érvényességét a modern kutatások is igazolják, ugyanis a tudósoknak nemrégiben sikerült kimutatniuk a gyógynövény kolinerg tulajdonságát, amely az acetilkolin, vagyis az idegi impulzusok továbbítását elősegítő hormon hatásának fokozására képes.

Nicola TJ Tildesley a közelmúltban pszichofarmakológiai témában publikált cikkében a zsályát az Alzheimer-kórral kapcsolatos kognitív hiányosságok hatásos eszközeként jelöli meg, aláhúzva, hogy a növényt régóta használja a népi gyógyászat hatásos emlékezetjavító szerként.

Néhány szó az acetilkolin fontosságáról

Az acetilkolin egy olyan neurotranszmitter, amely rendkívül fontos szerepet tölt be a tanulásban, a figyelemben és a rövid távú memória folyamataiban. Magyarán: a neurotranszmitterek olyan kémiai anyagok, amelyek támogatják a különböző ingerek átadását az egyik idegsejtről a másikra, illetve az izom- és mirigysejtekre. A tér, ahol az átvitel mechanizmusa zajlik, szinapszisként ismert.

A kolin – egy vízben oldódó szerves vegyület – elengedhetetlen az acetilkolin képződéséhez, és olyan élelmiszerekben fordul elő, mint a tojássárgája, a baromfi, a hal, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab és a dió. Mesterséges formában megtalálható egyes táplálék-kiegészítőkben, illetve a B-vitamin komplexben.

Számos kutatás rámutatott, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának egyik fő okozója a kolinerg hipotézis, amely az agy kolinerg neuronjainak hanyatlását vagy elpusztulását jelenti. Az Alzheimer-kór kezelésére jelenleg forgalomban lévő öt gyógyszerből három acetilkolin-észteráz inhibitor, egy pedig acetilkolin-észteráz inhibitor és egy másik gyógykészítmény kombinációja.

Egy tanulmány igazolta, hogy az orvosi zsálya kivonata hatásosan csökkenti az acetilkolin-észteráz aktivitást, ezenfelül antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik. Az eredmények igazolásaként a tudósok a vizsgálatot in vitro (kémcsőben) és in vivo (egérmodelleken) is elvégezték.

A zsálya klinikailag bizonyított élettani hatásai

Kutatók kettős vak, placebo-kontrollal kiegészített úgynevezett crossover vizsgálatban a standardizált zsályakivonat hatásait vizsgálták 65 évesnél idősebb önkénteseken. A kognitív kiértékeléseket a szakemberek a kezeléseket követően 1, 2 és fél, 5 és 6 óra elteltével végezték el. A tudósok megfigyelték, hogy a placebót kapó csoport teljesítménye csökkenő tendenciát mutatott a teszteken.

Ezzel szemben a napi 333 milligramm zsályakivonattal kezelt résztvevők a kontrollcsoporthoz képest minden vizsgált időpontban jobban szerepeltek a szó- és képfelismerés, valamint az azonnali és késleltetett feleletválasztós tesztek során.

A jelenlegi tanulmány eredményei jelentős akut javulást mutatnak a zsálya beadását követően, különös hatást kiváltva a másodlagos memóriára nézve. Ez nagyon kedvező válaszprofilként írható le, ugyanis a memóriazavarok és az enyhe kognitív zavarok korai tünetei lehetnek az Alzheimer-kórnak – számolt be a vizsgálatról Andrew B. Scholey.

A tudós hozzátette, hogy az eddigi terápiák koncentrációja elsősorban a figyelemre irányult, a memória csupán másodvonalbeli tényezőnek számított. A zsálya azonban nem kizárólag az idős személyek figyelmének kondicionálására, hanem az Alzheimer-kór kezelésére is megfelelő gyógymód lehet. Akár önmagában, akár a hagyományos terápiák kiegészítéseként.

A szakemberek megerősítették, hogy a zsálya biztonságosan alkalmazható az egészséges emberek kognitív funkcióinak fokozására és az idősebb személyek kognitív rendellenességeinek potenciális javítására is.

Forrás: blog.lifeextension.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Élelmiszerek

Fel