Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az Oszakai Egyetem kutatásai szerint a metolazon vérnyomáscsökkentő eredményes az élettartam növelésében

Gyógyszerek

Az Oszakai Egyetem kutatásai szerint a metolazon vérnyomáscsökkentő eredményes az élettartam növelésében

Az intézmény legfrissebb tanulmánya szerint a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszer aktív állapotba hozza a mitokondriális stresszválaszt, amely ezáltal pozitív élettani hatást vált ki. A kísérletet egyelőre fonálférgek esetében sikerült bizonyítani, de a végső cél természetesen a humán felhasználás.

Dr. Eriko Kage-Nakadai, a japán Oszakai Egyetem kutatója elmondta, hogy a gyógyszer eredményesen lassíthatja az öregedést, illetve megakadályozhatja annak az egészségünkre kifejtett káros hatásait.

A tudós hozzáfűzte, hogy a fonálférgeken végzett vizsgálatok eredményei igen ígéretes jeleket mutatnak, ennek ellenére rengeteg kihívás várja még a tudósokat azelőtt, hogy az anti-aging gyógyszer a boltok polcaira kerülne.

Mire bukkantak a japán tudósok?

A kutatósok megkezdése előtt a szakemberek fonálférgek genetikai kódját úgy módosították, hogy azok halványan fluoreszkálni kezdenek akkor, amikor valamilyen behatásra az öregedésgátló markerek aktiválódnak.

Ezt követően az egyetem munkatársai 3000 gyógyszer hatásásának tanulmányozásába kezdek a fonálférgeken. Dr. Kage-Nakadai és csapata a kutatómunka során észrevette, hogy a metolazon, egy magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszer jelentősen megnöveli a modellként használt férgek élettartamát. A tudósok további vizsgálatok során három olyan gént azonosítottak (atfs-1, ubl-5 és nkcc-1), amelyekre a gyógyszer kihatással volt.

Különös pikantériát ad a kutatásoknak, hogy az általunk tesztelt készítmények már hatóságilag jóváhagyott, tehát széles körben elérhető gyógyszerek voltak. Mi nem tettünk mást, csupán feltártuk, majd újra meghatároztuk azok lehetőségeit az öregedés elleni védekezésben – mondta el Dr. Kage-Nakadai, hozzátéve, hogy a fonálférgek ismét jó tippet adtak a tudomány számára. (Az élőlényeket egyszerűségük miatt gyakorta használják a szakemberek kísérleti modellként.)

A tanulmány lezárásaként a kutatók kijelentették, hogy az általuk elvégzett munka csupán a kezdet, mégis új kapukat sikerült nyitniuk az elkövetkező nemzedékek szenolitikus gyógyszerkutatóinak. Talán a jövő – fogalmaznak a kutatók –, ahol az emberek jócskán túllépik a 120 éves életkort egy karnyújtással közelebb került a megvalósításhoz.

Forrás: eurekalert.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel