Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint az artériás merevedés kihat a kognitív funkciókra

Kutatások

Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint az artériás merevedés kihat a kognitív funkciókra

Az emberi test legnagyobb verőere (artéria) az aorta, ezért annak állapota rendkívül fontos az élettartam alakulásának vonatkozásában. Az életkor előrehaladtával az aorta merevebbé válik, ami növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a veseelégtelenség és a demencia kialakulásának kockázatát.

Az Oxfordi Egyetem legfrissebb tanulmánya szerint az artériás merevség rendkívüli hatással van a kognitív funkciókra is, ezért az egészséggel és a várható élettartam hosszabbításával összefüggő kezelése a jövőben bizonyosan még jelentősebb hangsúlyt kap.

Több figyelmet igényelne vérereink egészsége

Az intézmény kutatói a tanulmányban 542 idősebb felnőttet vizsgáltak. A szakemberek a résztvevők aortájának merevségét két ízben, egyszer 64 évesen, egyszer pedig 68 éves korban mérték. Ezt követően kognitív tesztekkel és mágneses rezonancia képalkotó eljárással (MRI) vizsgálták a különböző agyi régiók méretét, kapcsolatait, illetve vérellátását.

Megállapításra került, hogy az aorta élet közepén és idős korban történő gyorsabb merevedése alacsonyabb agyi vérellátást, az agyi régiók közötti strukturális összekapcsolódás csökkenését és rosszabb memóriás képességet eredményez. Ugyanakkor az életút során korábban végzett orvosi beavatkozások (műtétek, megelőző kezelések) és életmódváltások támogatják az artériás merevedés lassulását.

Dr. Sana Suri, az Oxfordi Egyetem Pszichiátriai Osztálya Alzheimer Csoportjának tudományos munkatársa hangsúlyozta, hogy a tanulmány kapcsolatot talált a szív egészsége és az agy egészsége között, és ajtót nyitott az időskori aortamerevség csökkentésének lehetősége előtt.

Az agyi területek közötti csökkent kapcsolat a neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór megjelenésének korai figyelmeztetése. Ezeknek az agyi rendellenességeknek a megakadályozása az erek merevségének visszaszorításában rejlik – mondta el Dr. Suri.

Ugyanakkor a tanulmány rámutat arra is, hogy az artériák kialakult szívbetegség, magas vérnyomás, diabétesz és egyéb érrendszeri megbetegedések mellett gyorsabban merevednek. Továbbá az elégtelen egészségügyi hozzáállás és az életmód kockázati tényezői – így például a dohányzás vagy a nem megfelelő étrend – szintén fokozhatják az artéria merevedését.

Forrás: www.longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel