Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Bőrápoló krémekkel felvehető a harc az életkorral összefüggő gyulladásos betegségekkel

Bőrápolás

Bőrápoló krémekkel felvehető a harc az életkorral összefüggő gyulladásos betegségekkel

Hogy mi köze a bőrápolásnak az időskori betegségekhez? Nos, egy nemrégiben végzett kísérleti tanulmány szerint a bőrjavító, bőrregeneráló hatással bíró krémekkel végzett kezelés csökkentette az életkorral összefüggő betegségekhez – Alzheimer-kórhoz, szívbetegségekhez, cukorbetegséghez – szorosan kapcsolódó citokinszintet.

San Franciscóban egy tudóscsoport úgy gondolta, hogy mivel a bőr az egész testünket fedő legnagyobb szervünk, bizonyára nagymértékben felelős a testet érintő gyulladásokért – a gyulladásokról pedig tudjuk, hogy számos időskori krónikus betegséggel kapcsolatba hozhatók.

A jelenlegi klinikai kísérleti tanulmány arra mutat rá, hogy a megfelelő hidratáló krémekkel végzett bőrápolás által csökkenthetjük a gyulladások szintjét, ezzel párhuzamosan pedig az ismert életkorral összefüggő betegségek kockázatát egyaránt.

Több minden kérdésessé válik ebben a kísérleti tanulmányban, hiszen példaképpen, míg a tudósok korábban úgy gondolták, hogy a gyulladás az immunrendszerből vagy a májból származtatható, most bőrgyógyászok egy csoportja előállt egy a korábbitól merőben eltérő koncepcióval.

A tanulmány vezetője, Mao-Qiang Man, szerint ahhoz, hogy egy egész testet érintő gyulladásról beszélhessünk, arra kell következtetnünk, hogy mindennek egy nagy szervből kell származnia. Továbbá azt is hozzátette, hogy a megöregedéssel fellépő különféle dermatológiai tünetek – például a  viszketés, bőrszáradás – összefüggésben lehetnek a bőr kisebb jellegű gyulladásával, mely megnövekedett citokinszintet idéz elő.

Az ötvenedik életév betöltését követően a bőr epodermális pH-értéke el kezd romlani, a nedvességvesztés miatt pedig a bőr gyulladásos citokineket szabadít fel.

A közelmúltban a tudományos közeg nagyrésze kételkedett abban, hogy a bőr jelentős mértékben hozzájárulhat a szisztémás gyulladásokhoz és a különféle betegségekhez egyaránt. Azonban az elmúlt fél évtized során végzett pikkelysömör és dermatitis vizsgálatok eredményei rámutattak arra, hogy ezen betegségek okozta bőrgyulladás megnövelheti a szívbetegségek kockázatát.

Az öregedő bőr esetében gyakoribb a pikkelysömör, így a bőrápolás már nem csupán kozmetikai eljárásnak bizonyul, hanem a gyulladás csökkentésére is hatással lehet.

Mauro és munkatársai megkísérelték visszafordítani az életkorral összefüggő bőrkárosodást, mégpedig minőségi, vény nélkül kapható bőrápoló krémek használatával. A bőr egészsége és helyreállítása érdekében létfontosságúnak bizonyulnak a következő lipidek: a koleszterin, a szabad zsírsavak, valamint a keramidok.

A kísérlet során kiderült, hogy a bőrápoló krémek használatával csökkentették a résztvevők citokinszintjét, mindemellett pedig javult a bőr hidratáltsága. Ezáltal késleltethetővé, sőt megelőzhetővé válhatnak az életkorral összefüggő gyulladásos betegségek.

Forrás: ucsf.edu

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Bőrápolás

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel