Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Csak a férfiaknál fejti ki szenolitikus hatását a metformin?

Gyógyszerek

Csak a férfiaknál fejti ki szenolitikus hatását a metformin?

Napjainkban számos vegyületet vizsgálnak a tudósok potenciális gyógyszerként az öregedés folyamatainak megállítására, visszafordítására. A hosszú élettartam elérésének egyik rendkívül ígéretes jelöltje a metformin, amit a 2-es típusú diabétesz kezelésére alkalmaznak az orvosok. Az elmúlt évek során állatmodelleken, majd 60 év körüli cukorbetegeknél is kimutatták, hogy a metformin kedvezően hat az élettartam alakulására. Ennek ellenére a gyógyszerhatóanyag szenolitikus felhasználásában nincs egyetértés a tudósok között.

Az évek múlása gyakran együtt jár a kardiovaszkuláris rendelleneségek megjelenésével, amit gyulladásos szöveti környezet és hanyatló mitokondriális funkció kísér. A kutatások azt sugallták a szakemberek számára, hogy a metformin csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, illetve a rendellenességben bekövetkező halálozási arányt.

Mindezt több olyan kísérletre alapozva állították a szakemberek, amelyeket az elmúlt években rágcsálókon végeztek el. A gond csak az, hogy a kutatók ezt a kedvező élettani hatást kizárólag hím egerek kapcsán jegyezték fel, míg a nőstény egerek vonatkozásában nem sikerült a metformin életmeghosszabbító hatását dokumentálni.

Meglepő következtetésre jutottak a kínai tudósok

A kínai Hangzhou Egyetem Orvostudományi Kar Öregedéskutató Intézetének kutatói egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy a metformin kifejte-e bármilyen védőhatást a szívizom metabolizmusában, egyáltalán befolyásolja-e az élettartam alakulását a nőstény egerek vonatkozásában.

A tudósok 20 hónapos, kardiovaszkuláris elváltozásokkal rendelkező nőstény egereket vizsgálva azt találták, hogy a metformin nem hosszabbította meg az élettartamot sőt, inkább toxikus hatásokat fejtett ki a szervezetben. Továbbá a gyógyszerhatóanyag metabolikus újraprogramozást indukált, amely visszavetette a mitokondriális funkciókat, aktiválta a glikolízist, valamint olyan gyulladásos állapotot okozott, ami csökkentette az ATP-termelést.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a metformin kifejezetten káros hatást fejt ki a nőstény egerek kardiális homeosztázisának szabályozására, valamint az élettartam alakulására. Ez azt is jelenti, hogy a metformin körüli ellentmondások feloldására több és kiterjedtebb vizsgálatokra lesz szükség.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Fel