Connect with us

Élet meghosszabbítás: anti aging és öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Cukorbetegség elleni gyógyszer fogja növelni az élettartamot?

Gyógyszerek

Cukorbetegség elleni gyógyszer fogja növelni az élettartamot?

A metmorfin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer. Egy kutatás szerint azonban nemcsak a diabéteszesek egészségére vannak pozitív hatásai.

A diabéteszesek 90-95%-ánál 2-es típusú cukorbetegség áll fenn. Kiváltó oka részben az inzulinrezisztencia, részben a hasnyálmirigy inzulint előállító sejtjeinek csökkent kapacitása, így az elégtelenné vált inzulin hatás, valamint kiválasztás. Ennek a két fő oknak a kezelése a fő cél a terápia során. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésének ezenkívül részét képezi a diéta, a rendszeres mozgás és szükség esetén az inzulin adása is.

A metmorfin szabályozza a vércukorszintet azzal, hogy részben gátolja a máj glükóz leadását, a bélből a cukor felszívódását és fokozza az inzulin hatását, növelve az inzulinra érzékeny szövetekben a glükóz felhasználását.

Korábbi kutatások során már megállapítást nyert, hogy a metmorfin lassítja az öregedést és megnöveli az élettartamot. Egyetemi kutatók 180 ezer fő részvételével vizsgálták, hogy a metmorfin hogyan befolyásolja a bármilyen okból bekövetkező halálozást az inzulin elválasztását fokozó szulfonylureákkal kezelt és a nem diabéteszes egyénekhez képest. A metmorfin több kedvező hatást is mutatott a vizsgálatok során. Hatékonynak bizonyult daganatok, valamint szív- és érrendszeri betegségek ellen, a cukorbetegség megelőző stádiumában lévő betegeknél pedig harmadával csökkentette a betegség tényleges kifejlődését.

Dr. Bibok György diabetológus főorvos szerint az egyértelmű, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelését diétával és mozgásterápiával kiegészítve metmorinnal kell elkezdeni. Ez a betegek számára a legelőnyösebb, ráadásul a kutatások szerint még az életkilátásaik is kedvezőbbek lesznek. Azt még vizsgálják, hogy a daganatok, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben mennyire hatásos, de eddig úgy tűnik, hasznosabb adni, mint nem, főleg a szulfonylureákkal összehasonlítva.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy metmorfin önmagában nem varázsszer. A cukorbetegség átlagosan 8 évvel rövidíti meg a várható élettartamot, tehát a betegek életkilátásai alapvetően rosszabbak. A betegség ráadásul hosszú ideig lappanghat is, sokszor csak a súlyos szövődmények derítenek rá fényt. A kutatók szerint a legfontosabb, hogy a cukorbetegség időben diagnosztizálva legyen és a betegek diabetológus szakorvos segítségével összeállított diétát kövessenek, amivel akár meg is hosszabbíthatják az életüket.

Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/a-diabetesz-gyogyszer-a-hosszu-elet-titka

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel