Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

David Sinclair szerint már elérhetők az öregedésgátló hatással rendelkező gyógyszerek

Gyógyszerek

David Sinclair szerint már elérhetők az öregedésgátló hatással rendelkező gyógyszerek

A világ egyik legismertebb biológusa és anti-aging kutatója egy interjú keretei között arról beszélt, hogy kalóriamegvonással és rendszeres testmozgással lassítható az öregedés. Ugyanakkor valószínűleg már kereskedelmi forgalomban vannak azok a gyógyszerek, amelyek csökkenthetik az öregedés hatásait, illetve visszafordíthatnak káros biológiai folyamatokat.

Amikor azt kérdezik tőlem, hogy mennyi időbe telik még felfedezni a működőképes szenolitikus orvosságot, én mindig azt felelem, hogy egy-kettővel már biztosan rendelkezünk. Ám tesztelések és bizonyítékgyűjtések sora van még hátra, hogy kiderüljön, ezek a szerek valóban megállják a helyüket, azaz működőképesek – hangsúlyozta Sinclair, a Hindustan Times napilap csúcstalálkozóján.

Hol tart jelenleg a tudomány a szenolitikus gyógyszerek terén?

Állatmodellek vonatkozásában igen előrehaladott tesztelési fázisoknál tartanak a szakemberek. Az olyan hatóanyagok, mint a cukorbetegség kezelésére alkalmazott metformin, vagy a transzplantációs betegeknél használt rapamycin fonálféreg- és egérmodellek vonatkozásában az öregedésgátlás bíztató jeleit mutatták.

A két hatóanyag az öregedés lassulásában és megfordításában figyelemreméltó eredményeket produkált, de a humán tesztelési fázis eredménye és a további bizonyítékok beszerzése egyelőre még várat magára. Mindenesetre fontos megjegyezni, hogy legalább két, potenciális öregedésgátló gyógyszer-aspiráns jelenleg is forgalomban van, igaz más betegségek kapcsán.

Habár mind a metformin, mind pedig a rapamycin elérhető készítmény, a szakemberek óva intenek attól, hogy kifejezett öregedésgátló célzattal bárki receptre felírassa azokat a háziorvosával, ugyanis a gyógyszerek ez irányú hosszabb távú hatásmechanizmusa egyelőre ismeretlen.

David Sinclair a csúcstalálkozón a továbbiakban az öregedő, vagy úgynevezett zombi sejtek szervezetre nézve káros biológiai folyamatairól beszélt. Ezek a funkciójukat vesztett sejtek ugyanis a kor előrehaladtával felszaporodnak, gyulladást okoznak, károsan befolyásolják az anyagcserét, és krónikus betegségeket okozhatnak.

A biológus véleménye szerint a zombi sejtek elpusztítása kulcsmomentum lehet az életkorral összefüggő betegségek leküzdésében, az emberi élettartam megnövelésében.

Forrás: livemint.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Fel