Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Dr. Anne Schaefer és kutatócsapata súlyos neurodegeneratív betegségekre találhatott kezelést

Kutatások

Dr. Anne Schaefer és kutatócsapata súlyos neurodegeneratív betegségekre találhatott kezelést

A mikrogliasejtek az agyi sejtek mintegy 10 százalékát teszik ki, legfontosabb feladatuk pedig a sejtpusztulást követő kárelhárítás. Az Icahn Orvostudományi Egyetem tudós csoportja azonban úgy véli, hogy a mikrogliasejtek a korábban véltnél jelentősebb szerepet játszhatnak az agy egészségében, megértésük olyan betegségek kezelését segítheti elő, mint például az Alzheimer-kór.

Dr. Anne Schaefer, az idegtudományok és a pszichiátria professzora tudós csapatával az agy neuronreakciót vizsgálta laboratóriumi egérmodelleken. A Nature magazinban közzétett tanulmányban a kutatók megfigyelték, hogy a mikroglia eltávolításakor a kezdeti vitalitás felborult, majd rohamrekciók alakultak ki.

Az új megfigyelések esélyt adhatnak a neurodegeneratív betegséggel élőknek

A kutatási eredmények azt sugallták, hogy egyes esetekben a neuronok és a mikroglia között adenozin-trifoszfát molekula (ATP) szabadul fel. Egészen pontosan, amikor az idegsejtek aktív állapotban vannak, azok ATP molekulát szabadítanak fel, ami vonzza a mikrogliasejteket. A folyamat során a mikroglia az ATP-t adenozinra bontja, így elnyomva a szinaptikus transzmissziót és a neuronaktivitást.

A mechanizmus első olvasatra kissé bonyolultnak tűnhet, de a lényege az, hogy mikroglia vagy annak reakciója nélkül az idegsejt túlzott aktivitása figyelhető meg. A kutatók ugyanezt a kapcsolódási pontot megvizsgálták Alzheimer-kóros egerekben, és hasonló biológiai mechanizmust jegyeztek fel. Következtetéseik szerint a mikroglia által kiváltott neuromoduláció hibás az olyan neurodegeneratív betegségek esetén, mint az Alzheimer- és a Huntington-kór, ami agyi rendelleneségek előfordulását teszi lehetővé.

A kutatók véleménye szerint a mikroglia potenciális terápiás célpont lehet, amely lehetőséget ad az agy neurodegeneratív megbetegedésének hatékony kezelésére. Dr. Schaefer és csapata a kutatások következő fázisában az öregedés során megjelenő mikroglia-aktiváció epigenetikai folyamatait és a neurodegeneratív betegségek kialakulásának összefüggéseit vizsgálja.

Vélhetően a kutatások alapot szolgáltatnak egy jövőbeli terápiás vagy gyógyszeres kezeléshez, ami több millió neurodegeneratív megbetegedéssel élő embernek adhatna reményt.

Forrás: www.nia.nih.gov

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel