Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Dr. Ashok K Shetty eloszlatta a metformin körüli kételyeket

Gyógyszerek

Dr. Ashok K Shetty eloszlatta a metformin körüli kételyeket

A metformin egy olyan gyógyszer hatóanyag, amit a szakemberek évtizedek óta alkalmaznak a 2-es típusú diabétesszel élő betegek kezelésére. A hatóanyag képes csökkenteni a vércukorszintet, gátolja a testsúly gyarapodását, valamint mérsékli az úgynevezett hipoglikémiás hajlamot. Az utóbbi években a metforminról bebizonyosodott, hogy az öregedés ütemét is képes lelassítani.

Ám a tudomány világában semmi sem egyszerű, ahogy egy elmélet napvilágot lát, úgy jelenik meg legalább két cáfolat is a területen. Nincs ez másként a metformin szenolitikus hatását illetően sem. Habár rengeteg tanulmány bizonyítja a hatóanyag pozitív élettani megnyilvánulásait, egyes kutatók azt gondolják, hogy nem áll rendelkezésre elegendő számú és mélységű klinikai tesztelés ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthető legyen a metformin és az öregedés visszafordítása közötti párhuzam.

Milyen érvek vannak pro és kontra a metforminnal kapcsolatban?

A vizsgálatok túlnyomó többsége megalapozottnak tartja a hatóanyag kognitív funkciókra gyakorolt kedvező hatását. A kutatók feljegyezték, hogy a metformint szedő cukorbetegeknél az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata csökkent, ugyanakkor a diabéteszre más gyógyszert kapó pácienseknél ezt a tendenciát nem sikerült megfigyelni.

Egy másik – egérmodelleken folytatott vizsgálat – ezzel szemben épp azt derítette ki, hogy a metformin hosszabb távú alkalmazása nemhogy csökkenti az Alzheimer-kór és az egyéb kognitív károsodások kockázatát, hanem növeli. Ha pedig ez nem lenne elég: egy harmadik tudományos kutatás megállapította, hogy a vizsgálatban alkalmazott 8 hetes metformin-kezelés semmiféle hatást nem váltott ki a kognitív funkciókra.

Dr. Ashok K Shetty, a texasi A&M Egyetem munkatársa úgy határozott, hogy végleg leszámol a metforminnal kapcsolatos bizonytalansággal. A tudós 18 hónapos – tehát idősnek számító – egereket kezelt orálisan 10 héten keresztül metforminnal. A kísérlet végén Shetty megállapította, hogy a gyógyszerhatóanyaggal kezelt rágcsálók jobban teljesítettek a tapasztalatfüggő hippokampusz mintázat differenciálást vizsgáló teszteken.

Ez azt jelenti, hogy a metformin helyreállította az öregedéssel összefüggő kognitív rendellenességet, ugyanakkor a kezelés nem javította a motorikus képességek hanyatlását.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Fel