Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Dr. Christina Webb szerint sokkal összetettebben hat az öregedés az agyra a korábban gondoltaknál

Kutatások

Dr. Christina Webb szerint sokkal összetettebben hat az öregedés az agyra a korábban gondoltaknál

A Vital Longevity Központ legfrissebb kutatása bizonyítja, hogy az öregedés egyszerre befolyásolja az agyi területek közötti fehérjeállomány-kapcsolatokat és az agyi aktivitást. Ennél is fontosabbnak tűnik, hogy az agy strukturális és funkcionális életkorhoz köthető hanyatlása negatív kognitív következményeket mutat.

A Celebral Cortex tudományos folyóiratban közzétett tanulmány arra utal, hogy az agytevékenység szabályozási képességének hanyatlása az emelkedő kognitív kihívásra válaszolva negatívan befolyásolja a kognitív teljesítményt. A vizsgálatok szerint ez részben a szürkeállomány agyterületek közötti kapcsolatok korhoz köthető megbomlásának eredménye.

Úgy tűnik, hogy a folyamat – ami egyébként az egészséges öregedés során is elkerülhetetlennek látszik – felveti az agy strukturális és funkcionális egészségét fenntartó tényezők meghatározását – hangsúlyozta Dr. Christina Webb.

Mindent borít az életkor

A kutatók a tanulmányban részletesen elemezték az életkor és az agyi teljesítmény összefüggését. A kísérletben 171 egészséges, 20-94 év közötti önkéntes vett részt, akik mágneses rezonancia képalkotáson (MRI) estek át. A felállított modell bebizonyította, hogy az életkor negatívan befolyásolja az agyi feladatok pontosságát és más kognitív képességeket. (Részben a fehérjeállomány traktusának hanyatló mikrostruktúrája, részben az agyi aktivitás csökkent érzékenysége miatt.)

A tudósok szerint igazolttá vált továbbá, hogy a fehérjeállomány-kapcsolataink fenntartása az idő előrehaladtával kihatással vannak az agyműködésre, és olyan mechanizmusokat mutatnak, amik képesek megjósolni az életkorral összefüggő kognitív teljesítményt.

Ezek a megállapítások roppant fontosak, csupán azért is, mert hagyományosan ezt a három szempontot (összekapcsolhatóság, funkcionális aktivitás, megismerés) külön szokás vizsgálni. Ám az asszociációk feltárására kizárólag a kombinált tanulmányok képesek – mondta el Kristen Kennedy, a Texasi Egyetem munkatársa, a viselkedés- és agytudományok docense.

A tanulmány eredményei a jövőben segíthetnek jobban megérteni az életkor és az agyi működés összefüggését, ezáltal célzottabb kezelésben részesíteni az idős neurológiai megbetegedéstől szenvedőket.

Forrás: vitallongevity.utdallas.edu

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel