Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Dr. David Liborio Vetrano zöld utat kapott az EU-tól az időskori multimorbid betegségek kutatására

Kutatások

Dr. David Liborio Vetrano zöld utat kapott az EU-tól az időskori multimorbid betegségek kutatására

A jelenleg posztdoktori képzésben résztvevő olasz orvos két projektre is támogatást kapott az Európai Uniótól, melyek célja az úgynevezett multimorbid betegségben szenvedő időskorú emberek gondozási mechanizmusainak és életminőségének javítása. Nézzük a részleteket!

A multimorbiditás fogalmát az orvostudomány akkor használja, amikor együttesen több betegség is jelen van a szervezetben. Ez az esetek túlnyomó többségében több gyógyszer egyidejű szedését is jelenti (polifarmácia).

A multimorbid betegségek kialakulása jórészt az idősebb embereket érinti (összetett krónikus betegségek), a jelenség egyre nagyobb terhet jelent mind személyes, mind pedig társadalmi vonatkozásban is.

A legújabb kutatások igyekeznek megtalálni a multimorbid betegségek közös gyökerét, így a közös genetikai rizikófaktorokat vagy a közös molekuláris biológiai útvonalakat. A kutatók nem titkolt célja az egyes betegségekre alkalmazott gyógyszerek számának csökkentése lenne.

Két európai konzorcium az olasz doktor mögött

Dr. David Liborio Vetrano a multimorbid betegségben szenvedő idősek gondozási mechanizmusán és életkörülményeinek javításán fáradozik. A tervezett célok elérésében a doktort 2021 és 2025 között – tehát az elnyert támogatás finanszírozási periódusa alatt – két európai konzorcium is segíti.

Vetrano a kutatásokban mint projektvezető vesz részt, az ő feladata koordinálni a pitvarfibrillációtól szenvedő idős személyek (AFFIRMO projekt), és az otthoni gondozásra szoruló vagy idősotthonban élő idős személyek multimorbiditási mintáinak vizsgálatát (I-CARE4OLD projekt).

Az AFFIRMO projekt egy olyan randomizált klinikai vizsgálat, mely során egy integrált ellátási modellt tesztelnek a betegek hatékony ellátási és kezelési folyamatainak kidolgozása érdekében. A modellezésben 9 ország vesz részt.

Az I-CARE4OLD projekt pedig leginkább arra fókuszál, hogy prognosztizálja, előrevetítse és javítsa az előírt kezelések és terápiák hatásosságát az összetett krónikus betegségekkel otthon vagy idősotthonban élő páciensek esetén. Ez magában foglalja a kezelt betegek figyelemmel kísérését, illetve utógondozását is. A projektbe 10 ország került bevonásra, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Izrael.

Forrás: ki-su-arc.se

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel