Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Dr. David Sinclair – A szenolitikus kutatások a glaukóma gyógymódját is meg fogják találni

Kutatások

Dr. David Sinclair – A szenolitikus kutatások a glaukóma gyógymódját is meg fogják találni

A Harvard Orvosi Iskola Paul F. Glen Öregedésbiológiai Központjának társigazgatója a Glaukóma Kutatási Alap vezérigazgatójával, Thomas M. Brunnerrel beszélgetett egy virtuális konferencia keretei között. Dr. Sinclair elmondta, hogy az öregedésgátló kutatások a jövőben az olyan súlyos, látóideget érintő betegségre is megoldást nyújthatnak, mint amilyen a glaukóma.

Jelenleg a visszafordíthatatlan vakság egyik vezető oka a glaukóma, amely csak az Egyesült Államokban 4 millió, világszerte pedig mintegy 60 millió embert érint. A köznyelvben zöldhályog néven elterjed betegség a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával jár, aminek kiváltó oka a megemelkedett szemnyomás.

Kezelése elsősorban a magas szemnyomás megszüntetésére irányul, a beavatkozások fajtája pedig igen széleskörű: a szemcseppektől a gyógyszereken át a sebészeti műtétekig terjedhet. A kezelés hiánya az esetek túlnyomó többségében visszafordíthatatlan vakság kialakulásához vezet.

Be kell látnunk a színfalak mögé

Dr. Sinclair a tanácskozáson elmondta, hogy elsősorban meg kell értenünk azokat az alapvető biológiai folyamatokat, amelyek az idő múlásával a szövetek és szervek leállásához vezetnek. Amit mi öregedésnek nevezünk, az a mechanizmus nem csupán a glaukómáért, hanem a retina degenerációjáért, a cukorbetegségért, a demenciáért, a rákért és még egy sor betegségért tehető felelőssé. Ezeket egyetemlegesen életkorral összefüggő betegségeknek nevezzük.

Ezért igen fontos, hogy belássunk a színfalak mögé, betekintést nyerjünk azokba a folyamatokba, amik az öregedést okozzák. Ha megértjük a mechanizmust, akkor megelőzhetjük vagy kezelhetjük azokat a betegségeket is, amik szorosan nem kapcsolhatók az öregedéshez.

A biológus beszélt róla, hogy laboratóriumi körülmények között, egérmodelleken már sikerrel végezték el a látóidegek genetikai szintű újraprogramozását. A tanulmányban résztvevő rágcsálók látását részben vagy teljes egészében visszaállították a szakemberek.

Sinclair szerint a látóideg újraprogramozása abban az esetben is sikerrel végződött, amikor az egér teljesen vak volt. A glaukóma okozta látásvesztés jelenleg visszafordíthatatlannak tűnik, ám a genetikai szintű sejtes újraprogramozás a jövőben erre a betegségre is megoldást nyújthat.

Forrás: glaucoma.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel