Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Dr. Grahame Hardie: Az életkori betegségek alakulásában is döntő lehet az AMPK fehérje

Gyógyszerek

Dr. Grahame Hardie: Az életkori betegségek alakulásában is döntő lehet az AMPK fehérje

Korábbi kutatások rámutatta, hogy az AMPK fehérje fontos feladatot lát el a cukor metabolikus folyamatai során, egészen pontosan a szervezet energiaszintjének figyelemmel kísérésének mechanizmusában. A tanulmányok felhívták a figyelmet, hogy az AMPK kiemelt gyógyszercélpont lehet az öregedés elleni küzdelemben.

Most úgy tűnik, hogy az AMPK nem csupán az öregedés biológiai folyamataiban, de az életkorral összefüggő betegségek alakulásában is döntő fontosságú lehet. A vizsgálatok szerint ugyanis az említett fehérje kapcsolatba hozható az olyan, korral megnövekedett kockázatú betegségekkel, mint a diabétesz vagy a rák.

Az AMPK aktiválásának metabolikus következményei

Tudósok megfigyelték, hogy az AMPK-jelátviteli útvonal egy olyan biológiai folyamat, amely reagál az ingadozó glükózszintre, ezáltal úgy tűnik, hogy kialakulása sokkal korábbra tehető, mint az inzulin jelátviteli útvonal megjelenése. Ez utóbbi egyéként kizárólag többsejtű élőlényekben fordul elő.

Az AMPK aktivációját követő metabolikus változások némelyike különösen összecseng a 2-es típusú diabétesz kezelésével.  Az aktiváció másik fontos mechanizmusa, hogy elősegíti a vázizomzat glükózfelvételét. A kutatások ezek alapján azt sejtetik, hogy az AMPK gyógyszeres aktiválása hatékony módszer lehet a cukorbetegséggel összefüggő rendellenesség kezelésére.

A kutatások további fázisában a szakemberek az AMPK fehérje és a rák kapcsolatát vizsgálták. A szakemberek megfigyelték, hogy az AMPK gátolja a sejtnövekedéshez szükséges elengedhetetlen makromolekulák nagyobb részének szintézisét. Ide értve a lipideket, riboszomális RNS-t és fehérjéket.

Az állatmodelleken végzett elemzések alátámasztották azt az elképzelést, mely szerint az úgynevezett biguanid vegyületek és más AMPK aktivátorok felhasználhatók a rákos daganatok kialakulása elleni védelemre, illetve a már kialakult tumor kezelésére.

Kétségtelen, hogy a tudósokat még rengeteg elemzés várja annak érdekében, hogy pontosan megértsék az öregedés, az életkorral összefüggő betegségek alakulása, valamint az AMPK fehérje kapcsolatát. Ennek ellenére az már most látszik, hogy a kutatások masszív alapot adnak a szenolitikus gyógyszerek fejlesztéséhez, amik milliók életét könnyíthetik meg a jövőben.

Forrás: diabetes.diabetesjournals.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel