Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Dr. Lu Wang szerint genetikai blokkolás vár az életkorral összefüggő betegségekért felelős kannibál enzimre

Genetika

Dr. Lu Wang szerint genetikai blokkolás vár az életkorral összefüggő betegségekért felelős kannibál enzimre

Az autofágia az természetes biológiai folyamat, amely során a sejtek optimális működésük érdekében elfogyasztják magukból a rosszul működő sejtszerveket és törmelékeket. Alapvetően egy öntisztító mechanizmus, ami segíti a sejtes megújulást.

Előfordul azonban, hogy ezek a folyamatok túlterheltekké, túlvezéreltekké vagy működésképtelenné válnak, így a sejtek képtelenek lesznek feladatuk ellátására, ami felgyorsítja az öregedést és az életkorral összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát.

Blokkolt genetikai utak, egészségesen működő mechanizmus

A Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának kutatói elsőként mutatták ki, hogy a sejtek között előforduló kannibalizmusra emlékeztető folyamatokat a SIRT1 névre keresztelt enzim szabályozza.

Az egérmodelleken végzet kísérlet során a tudósok megfigyelték, hogy a SIRT1 enzim jelentős szerepet játszik az élettartam alakulásában is. Az enzim mechanizmusának megfigyelése és megértése fontos lépés, amely a jövőben hatásos szenolitikus terápiák kidolgozásához vezethet.

Ennek a genetikai útnak a blokkolása alternatív megközelítés lehet a betegek SIRT1 szintjének helyreállításához az életkorral összefüggő szervi és immunrendszeri károsodás kezelésében vagy megelőzésében – mondta el Dr. Lu Wang, a Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszékének professzora.

Dr. Wang a sejtjeinket szivárgó csapokhoz hasonlította, amelyek a test öregedésével egyre több és több fehérjét és enzimet eresztenek a környezetükbe. A folyamat óhatatlanul krónikus betegségek kialakulásához, szerveink működésének károsodásához, illetve gyengébb immunválaszhoz vezet. Ezeknek a szivárgásoknak a megakadályozása és a SIRT1 pótlása – magyarázta a professzor – újszerű módszerek kidolgozását kívánják meg.

A kutatások szerint a SIRT1 enzim kulcsfontosságú a szervezet immunválasza, illetve a sejtek egészséges anyagcseréje szempontjából. A tudósok kimutatták, hogy túlzott expressziója folyamán képes meghosszabbítani az élettartamot, egyelőre legalábbis laboratóriumi egerek esetében.

A SIRT1 enzim szintjének stabilizálása tehát új irány lehet a szakemberek számára az öregedésgátló gyógyszerek és génterápiák tervezése során.

Forrás: eurekalert.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel