Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Dr. Mayoni Gooneratne úgy véli, két apró változtatással éveket adhatunk az életünkhöz

Életmód

Dr. Mayoni Gooneratne úgy véli, két apró változtatással éveket adhatunk az életünkhöz

Nehéz lenne azzal a tudományos állásponttal vitába szállni, hogy az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás vagy a stressz előbb-utóbb megbosszulja önmagát. Ugyanakkor sokakban megfogalmazódik a gondolat, hogy a dolgos hétköznapok mellett egészségesnek és fittnek lenni nem is olyan egyszerű dolog. Pedig a kutatások szerint már néhány jelentéktelennek tűnő változtatással is komoly eredményeket érhetünk el.

Néha hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani az egészségünket, vagy átesve a ló túloldalára éppen vagyonokat költeni rá, ám előfordul, hogy az apró módosításokkal tesszük a lehető legtöbbet a szervezetünkért. Dr. Mayoni Gooneratne két olyan, étrendet érintő változtatást jelölt meg, amely jelentős befolyással van az élettartam alakulására.

Apró lépésekkel a hosszú élet felé

A tudomány és az orvoslás felfoghatatlan mértékű fejlődésének köszönhetően a hosszú és egészséges élet még soha nem került ilyen elérhető közelségbe a történelem során. A kutatók véleménye szerint egy nap mesterséges úton is képesek leszünk az éveink gyarapítására, ám addig is nem kell, hogy tétlen szemlélői legyünk az eseményeknek.

Az egészséges és hosszú élet egyik titka ugyanis az elfogyasztott élelmiszerekben rejlik, ennek köszönhetően pedig mi magunk is hatással lehetünk az élettartam alakulására. A legfrissebb kutatások azt sugallják, hogy néhány egyszerű, az étrendet érintő beavatkozás, apró módosítás is rendkívül pozitív hatást képes kiváltani.

Kis rendszeres változások, amelyek az idő múlásával szokássá válnak. Ezek sokkal egyszerűbben megvalósíthatók, mint a hirtelen, radikális módosítások, és a legtöbb ember számára több egészségügyi előnyökkel is járnak – mondta el Gooneratne doktor hozzátéve, hogy triatlonistává sem egy hirtelen döntés alapján válik valaki.

A szakember két fő táplálkozási elvre hívja fel a figyelmet, véleménye szerint mindkettő mély befolyást fejt ki az élettartam alakulására. Gooneratne szerint egyik szemlélet sem kíván radikális életmódbeli változtatást, így nem kell attól félni, hogy a döntéssel fenekestül forgatjuk fel a hétköznapjainkat.

Két életmódbeli tipp a hosszú élet érdekében

A doktor első tanácsként azt javasolja, hogy csökkentsük a bevitt cukor mennyiségét. Gooneratne kifejtette, hogy ezáltal minimalizálhatjuk azt a gyulladásos hatást, amelyet a finomított cukor gyakorol minden egyes sejtünkre. A szervezetben előforduló gyulladásos állapot olyan, életkorral összefüggő betegségek kialakulásában játszik döntő szerepet, mint az Alzheimer- és Parkinson-kór, a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri rendellenességek. A cukorbevitel csökkentésének további nem elhanyagolható előnye, hogy segít megelőzni az elhízást.

Az egészségügyi hatóságok túlnyomó többsége egyetért abban, hogy a hozzáadott cukrok, különösen a cukorral édesített üdítőitalok túlzott fogyasztása rendkívüli mértékben megemeli az elhízás kockázatát – hangsúlyozta Dr. Gooneratne egy, a British Medical Journal tudományos folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

A szakember második tanácsa a feldolgozott élelmiszerek kerülésére vonatkozik. Véleménye szerint a feldolgozott ételek fogyasztása ugyancsak súlygyarapodás kialakulásához vezethet, ami magával vonhatja az összes többi egészségügyi rendellenességet is. A doktor emellett rámutatott a házilag erjesztett ételek (például káposzta és uborka) kiemelkedő, élettanilag pozitív hatásaira.

A kutatások szerint – folytatta Gooneratne – az erjesztéssel készült termékek fogyasztásának előnyei közé tartozik például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése. A Springer Nature szaklapban közzétett, rágcsálókon végzett tanulmány szerint az erjesztéses eljárással készülő kombucha tea alig 30 nap alatt javította a szívbetegség két jellemző markerét. Ezek a markerek pedig a rossz koleszterinként számon tartott LDL-t, és a jó koleszterinként emlegetett HDL-t. Ismert, hogy az LDL képes az artéria belső falára rakódni, ezzel növelve a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Forrás: www.express.co.uk

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Életmód

Fel