Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Egy afrikai halfajta képes befolyásolni saját öregedését

Kutatások

Egy afrikai halfajta képes befolyásolni saját öregedését

A Stanford Egyetem kutatói nemrég felfedezték, hogy egy afrikai hal, a türkiz killi eddig ismeretlen módon képes megállítani saját biológiai óráját, ezáltal felfüggeszteni a fejlődését.

A szakemberek szerint ez a rendkívüli folyamat a jövőben hozzájárulhat az emberi öregedés lassításához, szüneteltetéséhez, terápiás kezeléséhez.

A tudósok egy ideje már feljegyezték, hogy egyes állatok képesek embrióként megállítani a saját fejlődésüket, egyfajta kómás állapot létrehozásával. Ez minden bizonnyal egy evolúciós vívmány, ami a szervezet válasza lehet a megváltozott környezeti tényezőkre.

A diapauza néven ismert képesség igen hasznos lehet például tavak kiszáradásakor vagy éppen befagyásakor az élőlények számára. A diapauza ugyanis lehetővé teszi a szervezet megállítását mindaddig, míg a körülmények kedvezőbbre nem fordulnak.

A jelenséget ismertük, de a működését nem

A diapauza képessége tehát ismert volt a szakemberek előtt, noha annak mechanizmusát egészen idáig nem sikerült megfejteni. A tudósok különösen meglepődtek mikor a türkiz killi diapauzás tulajdonságait vizsgálták.

Megfigyelték, hogy a hal embriója akár hónapokra, évekre képes felfüggeszteni a fejlődését úgy, hogy közben a kifejlett állat normális esetben mindössze 4-6 hónapos koráig él. Mindez azt jelenti, hogy az afrikai türkiz killi akár négy-ötszörösére is meghosszabbíthatja a saját életét, ha a környezete úgy kívánja.

Hogyan lehetséges ez? A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a diapauza során a sejtosztódásért és a fejlődésért felelős gének egésze egyszerűen kikapcsolnak, az anyagcserét, izommunkát irányító gének működése pedig drámai módon lecsökken. A tudósok úgy gondolják, hogy a folyamat elindítója a CBX7 fehérje termelésének fokozódása lehet, ami számos gén aktivitásáért felelős.

Lehetséges, hogy a diapauza mechanizmusát a jövőben az emberi szervezet esetében is alkalmazhatjuk? Elképzelhető, hogy ezáltal mi is négy-ötszörösére hosszabbíthatjuk meg az életünket?

Annyi bizonyos, hogy az állatok ezen képessége válaszokat adhat biológiai óránk lelassításának kérdéseire. Paul Shiels professzor, a Glasgowi Egyetem biológiai öregedés szakértője szerint a diapauza egy hibernációhoz hasonlatos állapot, és nem arról van szó, hogy az egyed visszafiatalodna egy múltbeli életkorra.

Forrás: theguardian.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel