Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Egy betegségek nélküli időskor küszöbén állunk?

Gyógyszerek

Egy betegségek nélküli időskor küszöbén állunk?

Egyszer mindannyian megöregszünk… hangzik el néha ez a szívbemarkoló szólam, melytől kissé mindannyian megszédülünk, aztán igyekszünk elodázni a témát. Vajon miért van bennünk ez a hárító megnyilvánulás?

Azt már tudjuk, hogy minden többsejtű szervezet idővel megöregszik, majd végső stádiumként elhalálozik. Sokakat megdöbbent a tény, hogy noha már évezredek óta foglalkoznak a mindenkori tudósok az öregedés mibenlétével, mégsem született egy tökéletes definíció ennek kapcsán.

Gyógyszerekkel, sporttal, kozmetikumokkal és egészséges táplálkozással igyekszünk minél inkább kinyújtóztatni az elkerülhetetlent, melyet oly sok szemszögből lehet megközelíteni – társadalmi, viselkedésbeli, fiziológiai, morfológiai, genetikai és egyéb perspektívából egyaránt.

Az elmúlt néhány év során egyre több szó esik az öregedés lehetséges kezeléseiről, mely koncepciók alátámasztására kutatások, vizsgálatok egész sora lát napvilágot. Főként az egereken végzett öregedésgátló kísérletekről olvashatunk. Ekként tájékozódhatunk a vérátömlesztésről (fiatal egerek vérét az idős egerek szervezetébe), „zombi”, azaz elöregedett és felhalmozódott, mérgező sejtek kiiktatásáról, különböző anti-aging jellegű gyógyszerekről…

Mindezek számtalan ember számára sci-fibe illő jeleneteknek hangozhatnak, azonban a valóságban már egy teljesen új tudományterületté fejlődött mindez, melynek keretében teljes erőbedobással az öregedési folyamatok feltérképezésére, tüzetes megismerésére összpontosítanak a szakemberek.

Az öregedés önmagában nem veszélyes, ami annak minősül az nem más, mint az időskori betegségek – legtöbb esetben szívinfarktus, agyvérzés, rák és Alzheimer-kór. Mindezen betegségek közös jellemvonásaként tartható számon, hogy a betegek és környezetük számára komplex, rendkívül nehéz kihívásnak bizonyulnak, krónikusak, többtényezős kiváltó-okkal rendelkeznek.

Az időskori betegségek közös kiváltó oka magában az öregedésben érhető tetten

Vegyük példaképpen az Alzheimer-kórt, melynek megértéséhez a tudósoknak egy sor biológiai mechanizmust meg kell érteniük, hogy végül megfelelő gyógyszerekkel és terápiákkal léphessenek fel a probléma megoldása érdekében.

Habár az Alzheimer-kór esetében több kiváltó okról is beszélhetnek, a legszámottevőbb kockázati faktornak mégis az APOE-státusz mutatkozik, azaz a kor. Egy fiatal nem szenved e kór miatt, annál nagyobb az esélye egy 60-70 éves korú ember esetében a betegség beköszöntének, melynek kockázata 65 éves kor után évente megduplázódik; egy 85 éves korú személy esetében a kockázat már megháromszorozódik.

Talán a legideálisabb megközelítési mód az, ha ezeket az időskori betegségeket az öregedés biológiájának fénytöréséből helyezzük górcső alá – tehát ahelyett, hogy egyetlen specifikus betegségre összpontosítanánk e téren, magával az öregedéssel szorosan összefüggő egyedi állapotokat vizsgálnánk.

Ez a megközelítés optimális utat nyithat a megfelelő gyógyszerekhez, melyekkel legyőzhetjük az öregkori betegségeket. Nagy a valószínűsége annak, hogy a kutatók jó úton járnak, hiszen már 2016-ban egereken végzett kísérletek során rájöttek arra, hogy az egerek szervezetében felhalmozódott, toxikus „zombi” eltörlésével látványosan késleltetni lehet az időskori betegségek kialakulását…

Forrás: a16z.com

 

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel