Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Egy ritka génmutációt találtak a tudósok egy Amish közösségben, ami lassítja az öregedést!

Genetika

Egy ritka génmutációt találtak a tudósok egy Amish közösségben, ami lassítja az öregedést!

Dr. Douglas Vaughan, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának kutatója egy kisszámú amish közösséget vizsgált.

A tudományos kutatás az Egyesült Államok Indiana államában élő zárt keresztény csoporton belül feltűnően gyakran előforduló, egyébként ritka vérzési rendellenességre irányult.

Dr. Vaughan és csapata azonosította a közösség szervezetében felbukkanó gyakori génmutációt, ami véralvadási problémákhoz vezet. A tudósok megfigyelték, hogy a SERPINE1 génpár módosulása kapcsolatban áll a ritka betegséggel, ám a további vizsgálatok eredménye még a szakembereket is meglepte.

10 százalékkal hosszabb telomerek

A kutatók észrevették, hogy azoknál akiknél a SERPINE1 génpárnak csak az egyik tagja módosult egyáltalán nem alakult ki a betegség, sőt még előnyük is származott a mutációból.

Várható élettartamuk 75 évről 85 évre nőtt, illetve a DNS-védelmét szolgáló telomerjeik 10 százalékkal hosszabbak voltak. De alacsonyabb volt a cukorbetegség és a magas vérnyomás előfordulása is, és ereik sokkal rugalmasabbaknak tűntek társaikénál.

Dr. Vaughan és csapata 177 vizsgált személyből 43-nál találta úgy, hogy a génpárnak csak az egyetlen tagja módosult. A kutató szerint a felfedezés értékét az is erősíti, hogy először láthatták egyben az öregedés molekuláris markerét (telomerek hosszúsága), az öregedés metabolikus markerét (éhgyomri inzulin) és egy kardiovaszkuláris markert (vérnyomás és erek rugalmassága) abban a folyamatában, amint az öregedés biológiai hatásai ellen lépnek fel.

Hogyan profitálhatunk a felfedezésből?

Az amish közösség azon tagjainál, akiknél a génpár egyes mutációja jött létre – tehát kizárólag az egyik tag változott – alacsonyabb PAI-1 proteinszintet mértek. Ez azért fontos, mert a PAI-1 fehérje kulcsszerepet játszik a sejtöregedés folyamatában, egyszersmind segíthet a tudósoknak egy öregedésgátló gyógyszer kifejlesztésében.

Dr. Vaughan és tudóstársa, a japán Tohoku Egyetemen dolgozó Mijata Tosio közös munkával ki is fejlesztett egy olyan PAI-1-gátló gyógyszert, amely reményeik szerint lassítja az öregedést, ezáltal meghosszabbítja az emberi élettartamot. A gyógyszer jelenleg a klinikai tesztelés 2. fázisánál tart (ez előzi meg az engedélyeztetési folyamatokat), hatékonyságát kisebb létszámú humán csoporton vizsgálják.

Forrás: futurism.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel