Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Egy svéd tanulmány szerint a hidrogén-peroxid lassíthatja a sejtes öregedést

Genetika

Egy svéd tanulmány szerint a hidrogén-peroxid lassíthatja a sejtes öregedést

Nagyon úgy tűnik, hogy az eddig csupán fertőtlenítőként, illetve fehérítőként alkalmazott hidrogén-peroxid tartogat még néhány meglepetést a tudomány számára. A svéd Chalmers Műszaki Egyetem tanulmánya szerint ugyanis a halványkék színű szervetlen vegyület alacsony szintje stimulálja az öregedéssel összefüggésbe hozható enzimet.

A reaktív oxidáló anyagok, vagyis az oxidánsok a szervezetünkben káros folyamatokat idéznek elő. Testünk igyekszik felvenni a harcot a káros folyamatok ellen, amiben az antioxidánsok – így például a C- és E-vitamin – hathatós segítséget nyújtanak. Eddig tehát a tudósok úgy gondolták, hogy az oxidálószerek károsak, az antioxidánsok pedig előnyösek.

A svédek mindent borítottak

Csakhogy a Chalmers Műszaki Egyetem tudósai felfedezték, hogy a képlet nem ennyire egyértelmű, kutatásaik szerint genetikai szinteken a hidrogén-peroxid, azaz egy oxidálószer is jótékony élettani hatásokkal rendelkezhet a sejtes öregedés vonatkozásában. A vegyületet eddig jórészt a haj világosításához, illetve fogfehérítéshez használtuk, ám biológiailag az anyagcsere során képződő oxidánsok egyike is, ami nagyobb koncentrációban rendkívül káros.

A Chalmers kutatói élesztőgombák sejtjein a Tsa1 enzimet vizsgálták, ami az antioxidánsok peroxiredoxinek nevű csoportjához tartozik. A tudósok megfigyelték, hogy a Tsa1 enzimnek kis mennyiségű hidrogén-peroxidra van szüksége ahhoz, hogy kapcsolódhasson a sejtes öregedés folyamatának lassításához.

Az enzim merőben új funkciójára bukkantunk, amiről korábban azt gondoltuk, hogy egyszerűen csak semlegesíti a reaktív oxigénfajtákat – mondta el Cecilia Picazo, a Chalmers Műszaki Egyetem Rendszer- és Szintetikus Biológiai Osztályának posztdoktori kutatója.

A szakemberek a tanulmány során azt is megfigyelték, hogy a Tsa1 enzim kis mennyiségű hidrogén-peroxid felvételével csökkenti a központi jelátvitelt is, amikor a sejtek kalóriás ellátottsága csökken. Ez pedig végső soron a sejtek építőköveinek kialakulását, és a sejtek stressz elleni védekezését segíti elő.

A Chalmers Műszaki Egyetem kutatói kiemelték, hogy a kalóriabevitel által befolyásolt biológiai útvonalak kulcsfontosságúak lehetnek az öregedésben, mivel érzékelik és szabályozzák a sejtes folyamatokat.

Forrás: www.longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel