Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Egy tanulmány szerint az életmeghosszabbítás személyre szabhatóvá válhat!

Genetika

Egy tanulmány szerint az életmeghosszabbítás személyre szabhatóvá válhat!

Az időskor minden ember esetében más és más arcában mutatkozik meg. Bizonyára rögtön az első gondolat, ami az előbb ecseteltekkel kapcsolatban az eszünkbe villan: a genetika. És nem sokat tévednénk, hiszen találkoztunk már olyan ötödik X-et is maguk mögött hagyó személyekkel, akiknek az anyagcseréje egy tinédzseréhez hasonló, míg egyazon korú társa 2-es típusú cukorbetegségben szenved, azonban az immunrendszere egy 21 éves egyetemistáéval vetekszik, és a sort hosszan folytathatnánk.

Ha a tortánkon már elfújtunk legalább harminc gyertyát, saját bőrünkön tapasztalhatjuk az öregedés különféle testrészeinkben megnyilvánuló jelenlétét, azonban csak kevesen gondolunk az öregedés molekuláris szintű kifejeződésére; így a telomer-rövidülésre, az epigenóm diszregulációra, valamint az öregedés folyamatához szorosan kapcsolódó szekretált fehérjékre.

Ahány ember, annyi egyedi genotípus

Egy az öregedési folyamatot górcső alá helyező tudóscsapat tanulmányában közölte: ahogy kijelenthető az ahány ember, annyi egyedi genotípus, ugyanúgy kinyilvánítható az is, hogy éppen ennyi ageotípussal is számolnunk kell – mely különböző genetikai, molekuláris és egyéb változások kombinációjaként tartható számon.

Ennek fényében rendkívül érdekesnek bizonyulhat az a meglátás, mely szerint különböző emberek teste és testrészei egymástól gyakran jelentősen eltérő módon és ütemben, eltérő biológiai mechanizmusok révén tudnak öregedni. Természetes, hogy az egész test öregszik, azonban egy adott egyén esetében bizonyos rendszerek gyorsabban, esetleg lassabban öregednek, mint mások.

Ebből kifolyólag érthető, ha az egyik ember leginkább kardio-ager, míg a másik metabolikus-, esetleg immun-ager. Az egyének molekuláris markerei az öregedés folyamatában eltérnek egymástól, azonban mindezeknek nem feltétlenül vannak klinikai tünetei, tehát egy immun-agernek nem feltétlenül vannak immunműködési zavarai, vagy egy máj-agernek májbetegségei.

Az öregedésgátlás személyre szabása abban nyilvánul meg, hogy az öregedést individualizált módon, az egyén életkorának megértésével szabályozzák (az ageotípusok helyes beazonosításával.) A kardio-agerek számára tehát előnyös lehet a szigorú koleszterinszint-szabályozás, az esetenkénti EKG, valamint a pitvarfibrillációs szűrés. Míg az immun-agereknek leginkább a speciális diéták és a testgyakorlatok lehetnek célravezetők.

Forrás: statnews.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Fel