Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Egy új tanulmány szerint a kávé lassítja az öregedést

Élelmiszerek

Egy új tanulmány szerint a kávé lassítja az öregedést

A tudósok régóta tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a DNS károsodása felgyorsítja az öregedést. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint a kávé 23 százalékkal csökkenti az emberi DNS károsodását.

Persze, nem mindegy, hogy mennyit iszunk belőle. A mértékletesség itt is – mint minden másnál – a legfőbb szempont.

A DNS károsodásának számos oka lehet, az anyagcsere folyamatok megváltozásától az ultraibolya sugárzásig. Az öregedéssel a károsodások felhalmozódnak és öngeneráló folyamattá válnak: szervezetünk egyre gyorsabban megy tönkre.

A kutatók hosszú évek óta keresik a választ, hogy mivel lehetne lassítani a folyamatot, most úgy tűnik, erőfeszítéseiket végül siker koronázza.

Kávéval az egészséges DNS-ért

A DNS károsodással összefüggő rendellenességek közé tartozik a kardiovaszkuláris- és cukorbetegség, a bélgyulladás, az autoimmun betegség és a rák is. Egy 2018 végén publikált tanulmányban kutatók arról számoltak be, hogy a kávé jótékony hatással van a DNS-re, egyenesen védelmet biztosít annak károsodása ellen.

Az European Journal of Nutritionban közzétett tanulmányban a kutatók kontrollált kettős vak kísérletben 100 mérsékelt kávéfogyasztó DNS károsodását vizsgálták.

A vizsgálatban résztvevő alanyok mindegyike egy négyhetes előkondicionálási időszakon esett át, mely során minden koffein tartalmú élelmiszert kivettek az étrendjükből. A periódus végén az alanyoktól vérmintát vettek.

A következő négy hét során a kísérletben résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották. A kutatók az egyik csoportnak kávét, míg a másiknak melegvizet adtak. (Természetesen egyik csoport sem tudta, hogy mit kap a másik.) A negyedik hét végén ismét vért vettek az alanyoktól.

A két vérmintát összehasonlítva a kutatók arra jutottak, hogy napi 2-4 csésze kávé elfogyasztása jelentősen csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek kialakulását.

A koffeint fogyasztó csoport törött DNS-szálai 23 százalékkal estek, míg a szimpla meleg vizet ivó alanyoké változatlan maradt.

A szakemberek a pozitív eredmények mellett is felhívják a figyelmet, hogy a mértékletesség számos dolognál – így a kávéfogyasztásnál is – fontos tényező.

Különösen a magas vérnyomással élőknek szükséges kontroll alatt tartani a koffeinbevitelt, bizonytalanság esetén érdemes lehet konzultálni a háziorvossal.

Forrás: lifeextension.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Élelmiszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel