Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Egyes esetekben veszélyes is lehet az olívaolajban található C60 antioxidáns

Élelmiszerek

Egyes esetekben veszélyes is lehet az olívaolajban található C60 antioxidáns

Az olívaolajban megtalálható buckminsterfullerén (C60) körüli felhajtás az ékes példa arra, hogy a nem megfelelő tesztelési fázisok téves következtetések levonására vezethetik a kutatókat. Különösen igaz ez az anti-aging tudományágban végzett vizsgálatokra, ahol egy-egy kudarc a teljes ágazatra árnyékot vethet.

Egy 2012-ben publikált tanulmány az olívaolajban előforduló C60 antioxidáns élettartamra gyakorolt hatásait vizsgálta. A kutatás során a szakemberek az élelmiszerből kivont antioxidánssal rágcsálókat kezeltek, majd a vizsgálat végén arra jutottak, hogy a C60 hatásos szenolitikus hatóanyagnak bizonyul, azaz mérhető és kimutatható öregedésgátló hatást gyakorol a szervezetre. Csakhogy több hibát is elkövettek.

Egyrészt a kísérletet kisszámú mintán végezték el, másrészt az élettartamra gyakorolt hatás olyan mértékű volt, ami már önmagában gyanakodásra adhatott volna okot. A tanulmányban a kutatók feljegyezték, hogy a C60 antioxidánssal kezelt rágcsálók élettartama a duplájára nőtt, ám a szakemberek nem keresték az okokat. (Amik egyébként a csekély számú, nem reprezentatív mintára vezethetők vissza.)

Kontrollcsoportok, preklinikai és klinikai tesztelési fázisok

A kellő alaposság nélkül készült tanulmány sajnos visszaütött. 8 évvel a publikáció megjelenése után egy kutatócsoport ismét górcső alá vette a C60 antioxidánst. Az immár minden követelménynek megfelelő kísérletsorozat végén a tudósok kijelentették, hogy az olívaolajban lévő C60 nagy mennyiségben fényfüggő toxicitást okoz, és nincs hatással az élettartam alakulására.

A szakemberek tehát nem figyeltek meg kimutatható élettartam vagy egészségi szint növekedést a C60 hatóanyaggal összefüggően a kontrolcsoporthoz képest. Sőt, az eredmények egyenesen megkérdőjelezik az aranyszínű folyékony élelmiszerben megtalálható C60 biológiai előnyeit az öregedésben.

Az eset azonban intő példa lehet a kutatók számára a tekintetben, hogy a kisszámú minta, a kontrollcsoport hiánya, a preklinikai és klinikai tesztelések átugrása olyan téves következtetések levonására is vezethet, ami képes a tények elferdítésére.

A kutatóknak pedig néha szükséges önvizsgálatot és önkorrekciót tartaniuk annak érdekében, hogy a tudomány és a tudományos kutatómunka tiszta maradhasson.

Forrás: technology.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Élelmiszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel