Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Egyre nagyobb az esélye, hogy életmódváltással 100 évig is élhetünk

Életmód

Egyre nagyobb az esélye, hogy életmódváltással 100 évig is élhetünk

A demográfusok állítják, az emberi élettartam határát még nem értük el. Olyannyira, hogy az elkövetkező 10 évben akár megkétszereződhet a 100 évesek száma. 

Régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogy vajon meddig élhet az ember. Benjamin Gompertz brit statisztikus már az 1800-as évek elején arra a következtetésre jutott, hogy az elhalálozás valószínűsége a korral együtt nő.

Tehát, egy 70 évesnek nagyobb esélye van arra, hogy meghal, mint egy 30 évesnek. A kutatások azóta hatalmasat léptek előre. Ma már a tudósok szerint csak egy bizonyos korig növekszik az elhalálozás esélye, attól kezdve viszont ez a növekedés mérséklődik. Pl. egy 45 és egy 35 éves esetében eltérő az elhalálozás esélye, de egy 100 és egy 110 éves esetében hasonló. 

Kenneth Wachter, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint nehéz volt megállapítani, hogy ez a kiegyenlítődés a hibás adatoknak tudható be vagy valódi jelenség. Ma már azonban pontosabb adatokkal rendelkezik a tudomány. 

A 105. év a mérföldkő

Egyetemi kutatók 2009-2015. között 3836 olasz embert tanulmányoztak, akik mind 105 éven felüliek voltak. Arra jöttek rá, hogy 80 éves korig a halálozás esélye folyamatosan nő, majd innentől kezdve lassul, 105 éves kortól pedig a változási görbe vízszintes lesz. Egy 105 évesnek ugyanis pont annyi esélye van meghalni, mint egy 110 vagy 112 évesnek. 

Wachter szerint 105 éves kor után az esély arra, hogy valaki megéri a következő évet, 50-50%, mintha pénzt dobnánk fel. Azaz, vagy igen vagy nem. 

Hogy az adatok megbízhatóságához ne férhessen kétség, a kutatók valamennyi elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát bekérték. A kutatók szerint a vizsgálat egyetlen korlátja az volt, hogy a résztvevők döntő többsége nő, csupán 463 férfi volt közöttük, de ez sem jelenthet problémát, hiszen közismert tény, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. 

Vajon meddig élhet az ember?

A tudomány eredményei szerint az ember élettartama egyre nő. Jelenleg nem ismerik ennek maximális határát, de a tudósok biztosak abban, hogy ezt még nem értük el. Ezt a jelenséget más fajoknál is felfedezték, de magyarázatot még nem találtak rá. 

Ma a Földön kb. 500.000 ember mondhatja el magáról, hogy elmúlt 100 éves. A demográfusok szerint 10 év múlva azonban ez a szám a duplájára fog nőni. 

Forrás: livescience.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel