Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Évekkel a diagnózis előtt a pénzügyi döntések zavarát okozhatja a demencia

Kutatások

Évekkel a diagnózis előtt a pénzügyi döntések zavarát okozhatja a demencia

Friss kutatások szerint az Alzheimer-kórban, illetve az ahhoz kapcsolható demenciás állapotban szenvedők esetében pénzkezelési, pénzügyi döntési zavarok jelentkezhetnek évekkel a diagnózis felállítása előtt. A tudósok szerint a betegséggel élők akár pénzügyi vagy gazdasági csalások és átverések áldozataivá is válhatnak.

A demencia gyakori kísérő tünetei között tartjuk számon a memória hanyatlását és a kognitív funkciók romlását, amik problémát okozhatnak a pénzügyi döntésekben és a számlák időben történő kifizetésében. Az ilyen jellegű visszatérő hibák és tévedések a betegség korai tünetei lehetnek.

Akár 6 évvel a betegség kimutatása előtt jelentkezhetnek a problémák

Az amerikai Maryland államban található John Hopkins Egyetem tudósai tanulmányukban a Medicare egészségügyi szolgáltató fizetési követeléseinek adatait vizsgálták annak érdekében, hogy összefüggéseket találjanak a demencia és a pénzkezelési problémák között.

A kutatók hozzávetőleg 81.000 Medicare ügyfelet elemeztek 1999 és 2018 között, akiknek mintegy harmadánál diagnosztizáltak demenciát a vizsgált időszakban. Az elemzett személyek egyedül életek (házastárs nem segíthette a pénzügyeket), és minimum 65 évesek voltak.

Vizsgálatra került az elmulasztott hitelkártya kifizetések száma, illetve az adósbesorolás minősítése a demencia diagnózisát megelőzően, valamint a betegség kimutatását követő négy éven át. A kapott információkat a szakemberek összevetették a demenciával nem élő személyek adataival.

A JAMA orvosi folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a demenciás személyeknél már a diagnózis felállítását megelőző 6 évben előfordultak hiteltartozások, és a betegség tettenérése előtt két és fél évvel az átlagosnál alacsonyabb hiteladós besorolást kaptak. A romló tendencia a diagnózis felállítása után hozzávetőleg még három és fél évig folytatódott.

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a demenciával élő személyek rossz pénzügyi döntéseinek időszaka és a pénzügyi csalások lehetséges áldozatává válási periódusa a jelenleg véltnél kiterjedtebb lehet.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy beteggondozási támogatások és a pénzügyi útmutatások segíthetik a demenciás betegek életminőségének javítását, illetve az anyagi biztonságuk kialakítását.

Forrás: nia.nih.gov

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel