Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Fontos jelzőmolekulát találtak, közelebb juthatunk az öregedés megértéséhez!

Genetika

Fontos jelzőmolekulát találtak, közelebb juthatunk az öregedés megértéséhez!

A legújabb kutatások homlokterébe került egy apró citokin, azaz egy olyan jelzőmolekula, amely a sejtkommunikációban játszik kulcsszerepet.

A CCL-11 (eotaxin) allergiakiváltásban való közreműködése eddig is ismert volt a tudósok előtt, ám a legújabb bizonyítékok szerint az agy előforduló rendellenességeiért is felelőssé tehető.

Egy 2017-ben közzétett tanulmány szerint a vérplazmában megnövekedett CCL-11 szint a sejtek öregedésével jár. Laboratóriumi egereken folytatott tudományos kísérletek során bebizonyosodott, hogy a fiatalabb rágcsálók citokin szintjének emelése csökkentette a neurogenezist és a kognitív teljesítményt egyes viselkedési feladatoknál.

A tudósok megfigyelték továbbá, hogy a csontgyulladás kialakulásakor a CCL-11 túlszabályozott állapotba kerül.

Rengeteg mentális kárt okoz az emelkedett CCL-11

A szakemberek észrevették, hogy skizofrénia esetén a megnövekedett CCL-11 szintje nem csupán a kognitív funkciók hanyatlásával jár, de igen szembetűnő tűnetekkel, így például formális gondolkodási zavarokkal is társul. Az életkorral összefüggő betegségek esetén a növekedett CCL-11 normálisnál alacsonyabb neurogenezissel és neurodegeneratív folyamatokkal párosul, ami emeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a gyulladásos állapotok kialakulásakor az emelkedett CCL-11 termelés összefügghet az olyan életkorral kialakuló betegségek megjelenésével, mint a kognitív hanyatlás, a skizofrénia, a hangulati és neurodegeneratív rendellenességek.

A megnövekedett citokin termelődése új gyógyszercsoportok vagy genetikai terápia kifejlesztésére ad lehetőséget. Mindez azt is jelenti, hogy számos értelmi betegség lesz eredményesen kezelhető a közeljövőben, jelenleg ugyanis több millió kisebb-nagyobb mentális betegségben szenvedő ember él világszerte.

A szakemberek állatmodellekben sikeresen kimutatták, hogy a CCL-11 semlegesítése megvédi a nigrostriatális neurodegenerációt. A fokozott termelést eredményesen csillapíthatják a glükokortikoidok, a minociklin, a resveratrol, illetve az anti-CLL-11 antitestek. A tudósok vélhetően ezen információk birtokában megalapozott tudással indulhatnak el a hatékony kezelés útján.

Forrás: www.lifeextension.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel