Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Friss kutatások szerint a kiegyensúlyozott életmód jobb agyi működésre utal

Életmód

Friss kutatások szerint a kiegyensúlyozott életmód jobb agyi működésre utal

Korábbi vizsgálatok rávilágítottak, hogy a pozitív mentális hozzáállás és az egészség – így az alacsony vérnyomás, a ritkábban előforduló szívrendellenesség és a megfelelő vércukorszint – között szoros összefüggés áll fenn. A legújabb kutatások azt is feltárták, hogy az egészséges agyműködés kiegyensúlyozott életmódot, illetve mentális harmóniát eredményez.

Egy az American Journal of Geriatric Psychiatry folyóiratban közzétett tanulmány potenciális kapcsolódást lát az idősebb korosztályok hangulata, az idő múlása és az agy úgynevezett fehérállománya között. (A fehérállomány az az agyterület, ahol a kapott információs inger átkerül az egyik agyi régióból a másikba.)

A tudósok ugyanakkor rájöttek arra is, hogy az életkor előrehaladtával olyan fiziológiai változások léphetnek fel a fehérállományon, amelyek gondolkodási, járási, illetve koordinációs problémák kialakulásához vezethetnek.

Átfogó vizsgálatok az agy egy különleges területén

A tudósok a tanulmány során 716 normál kognitív és neurológiai funkciókkal rendelkező felnőtt önkéntest vizsgáltak. A résztvevők hangulatát a geriátriai depressziós skálán (GDS) mérték. Ezt követően neuropszichológiai értékelést végeztek, ami kiterjedt a memóriára, a feldolgozási sebességre és a végrehajtási funkcióra. Az önkéntesek csaknem fele, 327 fő mágneses rezonancia képalkotó (MRI) vizsgálaton is részt vett.

A kutatók megfigyelték, hogy a hangulat az életkor előrehaladtával, hozzávetőleg a 70. életév elejéig javul. Ezt követően a kor kedvező hatása a hangulatra megáll, majd fordítottan arányossá válik.

Magyarán: a 70. év után az önkéntesek minél idősebbek voltak, a hangulatuk annál rosszabbá vált. A tudósok szerint az agyi fehérjeállomány stabil integritása, a végrehajtási funkció és a feldolgozási sebesség együttesen védelmet nyújthat a pozitív hangulat megfordulása ellen.

A szakemberek az eredmények tükrében nagyszabású, széles spektrumú kutatást javasolnak az agy egészségi állapota és a hangulat összefüggéseinek mélyebb vizsgálata érdekében. A tudósok úgy vélik, hogy ez lehetőséget adna az idegfejlődés teljes skálájának megismerésére, a vizsgálatok eredményei pedig felhasználhatókká válnának a neurodegeneratív és neuropszichiátriai állapotok kezelésére.

Forrás: www.nia.nih.gov

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Életmód

Fel