Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Genetikusok: 10 év választ el minket az örök ifjúság forrásától!

Genetika

Genetikusok: 10 év választ el minket az örök ifjúság forrásától!

Emlékszünk még gyermekkorunk kalandregényes olvasmányaira, melynek központi eleme az örök ifjúság forrásának kutatása volt? Úgy tűnik, hogy néhány elhivatott tudósnak köszönhetően gyermekkori álmunk lassacskán valóra válhat. David Sinclair ausztrál genetikus úgy véli, elméletben nincs akadálya annak, hogy az emberek legalább 1000 évig éljenek, az ezt garantáló gyógyszer felfedezésétől hozzávetőleg 10 év választ el minket.

Az örök – vagy legalábbis az elképzelhetetlenül hosszú – élet azonban felvet néhány filozófiai kérdést. Ha a technika (a nem is annyira távoli jövőben) elérhető lesz, és képesek leszünk kesztyűt dobni a halál arcába, ennek kapcsán számos lényeges etikai és szociális problémát kell még tisztáznia az emberiségnek.

A túlnépesedés, a szegénység és a diktatúrák problematikája

Csak gondolatkísérletként tegyük fel, hogy a világ hozzávetőleg 7,5 milliárd embere számára egyik napról a másikra elérhetővé válna az a formula, mely 1000 évre meghosszabbítja az életét. Ezek az emberek vélhetően azt szeretnék, ha az utódaik, és azok utódai is hasonlóan szép kort tudhatnának maguk mögött.

A Föld a túlnépesedés és a rendelkezésre álló erőforrások felhasználása következtében egy pillanat alatt lakhatatlanná válna. A fiatalok kilátásai nem lennének túl fényesek: valószínűleg minden munkakört az idősebb, tapasztaltabb emberek töltenének be.

Ám a korosabb korosztály helyzete sem lenne rózsás. Gondoljunk csak bele, hogy jelenleg mire emlékszünk a gyermekkorunkból. A legtöbb esemény, történés, tehát életünk korábbi szakaszai egyszerűen törlődtek az emlékezetünkből. Ez azért is lehet így, mert az emberi emlékezőképesség – néhány szélsőséges példától eltekintve – véges. Elképzelhető, hogy egy 1000 éves ember korábbi létezését teljesen elfelejtené, köztük olyan eseményeket is, melyek magát a személyiségét határozzák meg.

És akkor még egy szó sem esett a harmadik világ mélyszegénységben élő embereiről, vagy például az Észak-Koreát sújtó diktatúráról. Az 1000 éves nyomor, illetve Kim Dzsongun évezredes regnálásának kilátása ugyanis nem túl vonzó perspektíva.

A szakembereknek tehát az emberi élet meghosszabbítása kapcsán ezekre az égető problémákra is meg kell találniuk a megoldást. A felfoghatatlanul hosszú élettartam kétségtelenül roppant hívogató, ám annak minősége is legalább ilyen fontos kérdés.

Forrás: https://theconversation.com/on-eternal-life-why-an-anti-ageing-pill-might-sour-the-pleasures-of-existence-48755

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel