Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Giovanni Mann professzor szerint aktiválni kell a sejtek természetes antioxidáns védekezését

Kutatások

Giovanni Mann professzor szerint aktiválni kell a sejtek természetes antioxidáns védekezését

A szabad gyökök természetüknél fogva rendkívül gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel. Ezt a képességüket a sejtek vonatkozásában is kifejezik, ami jelentős élettani hatásokat képes kifejteni a szervezet egészsége szempontjából. A szabad gyökök ezáltal károsítják a fehérjéket, a lipideket és a nukleinsavakat is. Az öregedés szempontjából kifejezetten hátrányos a szabad gyökök szervezetben lévő jelenléte.

Giovanni Mann, a londoni King’s College érfiziológiai professzora elmondta, hogy a szabad gyökök ugyan nem minden rossz okozói – hiszen szerepük van például a sebgyógyulás folyamatában is – ennek ellenére beláthatatlan károkat okozhatnak a szervezetben.

Felszaporodásuk károsíthatja a sejtmembránokat és más fontos struktúrákat, úgymint a fehérjéket, a lipideket, de a DNS káros mutációját is kiválthatják. A szabad gyökök olyan betegségek kialakulásáért is felelőssé tehetők, mint például a rák vagy a stroke.

Az antioxidánsok védő szerepe

Mann professzor és csapata jelenleg kutatásokat folytat a keresztesvirágú zöldségekben található szulforafán molekulával kapcsolatban. A szulforafán annak az Nrf2 molekulának a támogatója, amely képes megvédeni a sejteket a károsodástól azáltal, hogy aktiválja a szabad gyökök ellen fellépő antioxidáns géneket.

Egereken végzett kutatások során a tudósok kimutatták, hogy a szulforafán védi az agyi ereket, ezáltal csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát. A molekula a vér-agy gáton fejti ki a hatását úgy, hogy csökkenti annak áteresztőképességét a veszélyes anyagokkal szemben. Az Nrf2 jelentőségének teljes körű feltárása tehát új terápiás lehetőséget ad a tudósok kezébe a stroke megelőzése vagy kezelése kapcsán.

Amit jelenleg keresünk, az egy hordozóanyag, aminek a segítségével a gyógyszert vagy a szulforafánt a szervezetbe juttathatjuk – magyarázta Giovanni Mann professzor. A tudós hozzátette, jelenleg gondot okoz, hogy a molekula gyorsan felszívódik a bélben, az ideális az lenne, ha az Nrf2 aktivátorként működő szulforafánt egyenesen a megcélzott szervbe juttathatnák.

Ha a tudósok képesek lennének az egy vagy a szív sejtes antioxidáns védekezését aktiválni, azzal számos életkorral összefüggő betegség kockázatát csökkentenék, és jelentősen növelnék az életkilátásokat.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel