Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

GTEx Program: A szöveti eredmények kombinálásával javítható a transzkriptikus öregedési óra

Genetika

GTEx Program: A szöveti eredmények kombinálásával javítható a transzkriptikus öregedési óra

A transzkripció jelentése: átírás, felülírás. Genetikai szinteken a fehérjeszintézis egyik részét jellemzi. Egészen pontosan azt a biokémiai mechanizmust, mely során a sejt kromoszomális DNS-éről képződő differenciált RNS-formák szintetizálódnak.

Ez így első olvasatra igen bonyolultan hangzik, ám jelen esetben mindössze annyit fontos megértenünk, hogy mint minden részletes sejtadat, a transzkriptóma is jellegzetes módon változik az életkorral, reagálva az egyre nagyobb mennyiségű sejt- és szöveti károsodásokra.

A DNS-metiláción alapuló epigenetikus órához hasonlóan a transzkriptikus öregedési óra is igen pontos képet mutat a szervezet tényleges életkoráról. Azonban a transzkriptómnak megvan az a tulajdonsága, hogy sejttípusonként változik, és a különböző szövetekből származó transzkriptómák kombinálása sokkal pontosabb eredményt hoz, mint ami az egyes szöveti órákról leolvasható.

Miért fontos, és mit mutat meg mindez a kutatók számára?

Az emberi test szöveti transzkripciós kronológiai változásainak alakulása igen fontos információval szolgál az öregedés és a hosszú élettartam alakulásának megértésében. Lokális tanulmányok már eddig is születtek az egyszövetű transzkriptómok hatásáról, ám az egész emberi szervezetet felölelő, többszövetű transzkriptómás vizsgálat eddig nem látott napvilágot.

A GTEx (Genotype-Tissue Expression) projekt jelen tanulmányában 46 szövetmintából származó génexpressziós adathalmazt használ az emberi életkor előrejelzése kapcsán. A kutatás során először megjósolják egy személy biológiai életkorát egy szöveti gén expressziós profilja alapján. Ezt követően egyesítik azt egy másik szövet expressziós profiljával, és összehasonlítják a két szövet prediktív pontosságát.

A kutatók elmondása szerint minél több szövetet vonnak be a jövőben a vizsgálatokba, a vizsgált személy transzkriptikus órája annál pontosabb helyzetképet fog mutatni. A vizsgálat azt is jól példázza – teszi hozzá a tanulmány –, hogy az öregedés egy szisztematikus folyamat, amely az emberi szervezet minden egyes szövetét érinti. Ám a jövőben a transzkriptikus öregedési óra segítségével sokkal jobban képesek leszünk megérteni a folyamatot, amit remélhetőleg hamarosan le is lassíthatunk.

Forrás: technology.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel