Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Ha 120 évig élünk, 100 évesen megyünk majd nyugdíjba?

idős táncoló pár

Életmód

Ha 120 évig élünk, 100 évesen megyünk majd nyugdíjba?

Előbb vagy utóbb számolnunk kell az élethossz jelenős meghosszabbításának globális következményeivel. A gyógyszeripartól a mesterséges intelligencián át a genetikáig bezárólag számtalan tudományterület keresi az öregedés legyőzésének megoldását.

A tudósok jelentős része osztja azt a nézetet, hogy az áttörés a küszöbön van, a felelősség azonban óriási. Nem mindegy ugyanis, hogy mit kezdünk majd az extrém hosszúra nyúló életünkkel.

Az 1800-as években a világon várható élettartam nem egészen 40 év volt

Az orvostudománynak, a technikának, a higiénés szabályok szigorodásának köszönhetően a következő 150 évben ez a szám meredeken emelkedni kezdett, az utolsó 70 évben pedig ugrásszerűen megnőtt. 2020-ban a globálisan várható élettartam 72,6 év – magasabb mint a Föld bármely országában 1950-ben.

Ezen számok tükrében nem tűnik elrugaszkodott ötletnek kijelenteni, hogy a 120 éves átlagéletkor megcélzása, vagy az öregedés visszafordítása elérhető cél a tudósok számára. Nem beszélve arról, hogy a technika és az orvostudomány többet fejlődött az elmúlt öt évtizedben, mint az ember történelme során együttesen.

Akad néhány megoldásra váró probléma

Könnyen belátható az a tény, hogy az emberi élet meghosszabbításával a társadalom elöregszik. Minél tovább vagyunk képesek kitolni az élettartamot, annál több idősebb ember él közöttünk.

Drasztikusan hangzik, de az ő közegészségügyi költségeik, nyugdíj-juttatásuk, illetve munkaképtelenségük még a leggazdagabb államok költségvetési kereteit is szétfeszítenék. Ijesztő kép, de eljöhet az az idő, hogy a fiatalabb generációk túlnyomórészt azért dolgoznak, hogy eltartsák az idősebbeket.

Persze azonnal más megvilágításba kerül a helyzet, ha az élethossz növelésével a vitalitás is megőrzésre kerül. Mit jelent ez? Országa válogatja, de jelen körülmények között hozzávetőleg 65-70 éves korban adott a lehetőség a munkából nyugállományba vonulni.

A 120 éves kornál maradva ez még plusz 50-55 év egészségügyi, szociális és egyéb pénzügyi ellátást jelent. Ha az élethossz növekedésével az egészségmegőrzés is megoldott lenne, akkor elég lenne mondjuk csak 100 éves korban nyugdíjba vonulni. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy az emberek testileg és mentálisan is képesek lennének még a munkavégzésre.

Ez szerencsére nem tűnik megugorhatatlan akadálynak, hiszen a 200 évvel ezelőtti állapotokhoz képest – emlékszünk, ekkor az átlagéletkor még alig 40 év volt – ma már jó egészségnek örvendő hatvanévesek is munkát végeznek.

Ehhez azonban még nagy utat szükséges bejárnia a tudománynak: le kell győznünk az életkorral összefüggő betegségeket. A rákot, a diabéteszt, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, az Alzheimer-kórt. Ezek ma a halál elsődleges okai.

De a megoldandó problémák itt nem érnek véget. Ma még felfoghatatlan mértékű életmódváltásra lesz szükségünk, ha a várható élettartam a jövőben 120 évre nő. A népességgyarapodás globális szinten ugyanis már most égető gondnak tűnik, de az élettartam növekedésével, az egészségügy és a technika fejlődésével mind többen és többen szeretnénk majd osztozni ugyanazon a Földön. A megművelhető területek száma csak jelentős erdőirtással érhető majd el, a növekedő népesség pedig növekedő élelmiszerigényt is jelent.

Hogy visszafordítható-e az öregedés? Óvatosan fogalmazva: annyi bizonyosnak tűnik, hogy a testünk biológiailag fiatalabb maradhat a tényleges korunknál. Az életkorral összefüggő betegségek legyőzése mellett minden bizonnyal a genetika is el fog jutni odáig, hogy korrigálja, kijavítsa az örökölt génhibákat, így a hosszú életnek a gének sem tudnak majd gáncsot vetni.

De ezért – legalábbis most úgy tűnik –, életmódunkon talán soha nem látott mértékben kell változtatnunk. A tudományos eredményeken túl tehát szükség lesz a társadalmi átalakulásra, a szemléletbeli változásra, a takarékosságra, az egymás iránti megértésre. Gondoljunk csak bele: ha dupla ennyien élünk majd ezen  a bolygón, akkor ezek nélkül egészen bizonyos, hogy az extrém hosszú élet nem áldás, hanem átok lesz az emberiség számára.

Forrás: atlasbiomed.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel