Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Hány mutáció vezet el az őssejtek kimerüléséhez?

Genetika

Hány mutáció vezet el az őssejtek kimerüléséhez?

Az őssejtek egyik típusa felelős szervezetünk javító és megújító mechanizmusáért. Az idő előrehaladtával ezek a sejtek sérülnek, funkciójukat vesztik, elpusztulnak, így a testünket, szerveinket már nem képesek rekonstruálni.

A tudósok régóta úgy sejtik, hogy ez a folyamat valamiképp összefügg a korral összefüggő betegségek kialakulásával, illetve magával az öregedéssel.

Gondoljuk el, hogy egy nyomtatott lapról készítünk egy fénymásolatot. Majd a fénymásolatot újra és újra sokszorosítjuk, mindaddig, míg az eredeti szöveg néhol már egyáltalán nem, néhol pedig csak igen nagy nehézségek árán olvasható. Az elveszett részekre csak következtetni tudunk.

Valahogy így működik a sejtjeink reprodukciója is: az idő múlásával szervezetünk már nem képes visszafejteni az eredeti szöveget, kódot, utasítást, annyi másolat jött már létre, hogy a legelső az idők ködébe veszett. A hibás utasítások gyakran hibás végeredményre vezetnek, ezt hívjuk mutációnak.

Mutációs károk a szervezetben

Néhány éve ismertté vált a kutatók előtt, hogy a rák olyan betegség, amely határozottan kapcsolódik az életkorral összefüggő mutációhoz.

Az azonban korántsem volt világos, hogy az emberi élettartam alatt természetes körülmények között felhalmozódott mutációs kár mennyisége elegendő-a a szervezet valódi változásához.

A svéd Karolinska Intézet kutatói egy 20-as évei elején, illetve egy 64 évnél idősebb emberekből álló csoportot vizsgáltak. Mivel a szakemberek mutációkat kerestek, ezért szükségük volt egy „eredeti lapra” amelynek segítségével az őssejt genomjait meghatározhatták a vérminták szekvenálása során.

Miről van szó? Ha már a fénymásolást hoztuk fel példaként, maradjunk ennél a hasonlatnál: ahhoz, hogy ne a fénymásolatot vizsgálják, szükség volt egy eredeti szövegre.

A kutatók megfigyelték, hogy a mutációk nem mindig egyformák, és nincsenek egyenes arányban a kialakult rendellenességekkel.

Továbbá az idősebb őssejtek 2,4-3-szor magasabb mutációs arányszámmal rendelkeznek, mint a fiatalabb sejtek. A genetikus szakemberek nem találtak egyértelmű küszöbértéket az életkorhoz kapcsolódó mutációk maximális számával összefüggően.

Egyes esetekben észrevették, hogy 1250 mutáción túl a sejt elveszti osztódásra való képességét, de ez valójában nem határozza meg az életkorral összefüggő mutációk okozati szerepét az őssejt diszfunkcióban.

Forrás: geroscience.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel