Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Hatásos öregedésgátló szernek bizonyult egy növényi flavonoid

Élelmiszerek

Hatásos öregedésgátló szernek bizonyult egy növényi flavonoid

Kutatók egy a közelmúltban publikált tanulmányban rámutattak, hogy egy növényi flavonoid, jelesül a naringenin hatásos lehet az agy kártékony öregedő sejtjeinek visszaszorításában. A naringenin jól ismert gyulladáscsökkentő antioxidáns a szakemberek előtt, hatásfokát tekintve megegyezik a kvercetin és az apigenin flavonoidokkal.

A Ribes meyeri Közép-Ázsiában, Mongóliában és Afganisztán északkeleti részén őshonos, a ribiszkefélék családjába tartozó növény. (Ezért is hasonlít kísértetiesen a nálunk, Magyarországon is termő ribizlire.)

A teljes értékű élelmiszernek is beillő növény levelei és gyökerei erős gyulladáscsökkentő és rákellenes hatással rendelkeznek, ezen felül az öregedő sejteket célzó szenolitikus vegyületek lehetséges forrásaként tartják számon.

Sokat ígérő kutatások

A naringenint 1995-ben sikerült első ízben izolálni, így egészségügyi hatásai hozzávetőleg negyedszázada ismert a kutatók előtt. Egy új tanulmány most arra keresi a választ, hogy a Ribes meyeri – mint bőséges naringenin-forrás – képes-e az öregedő sejtek visszaszorításával új neuronok létrejöttét ösztönözni az agyban.

Egészen pontosan miről van szó? Ismert, hogy az öregedés kognitív hanyatlással és káros neurológiai elváltozásokkal jár. Egymástól független laboratóriumi vizsgálatokban (jórészt egérmodellekben) kutatók kimutatták, hogy az élelmiszerekben – zöldségekben, gyümölcsökben – előforduló flavonoidok eredményesen veszik fel a harcot az öregedés számos tünetével szemben.

A szakemberek előtt ugyan eddig is ismert volt, hogy a Ribes meyeri kifejezetten magas flavonoidtartalommal rendelkezik, jóllehet, öregedésgátló biológiai aktivitása még ismeretlen volt a szakemberek előtt.

A tudósok a kísérlet során a Ribes meyeri kivonata idegi őssejtekre gyakorolt hatását vizsgálták rágcsálók szervezetében. A kezelést követően a kutatók csökkent öregedési markerekről és javult térbeli memóriáról, valamint jobb kognitív képességekről számoltak be.

A szakemberek feljegyezték továbbá, hogy a Ribes meyeri kivonatával történő kezelés az életkorral összefüggő idegsejtvesztést is megfordította. Az eredmények arra utalnak – vélik a szakemberek –, hogy a ribiszkefélék családjába tartozó növény eredményes szenolitikus gyógyszeralapanyag lehet.

Forrás: lifespan.io

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Élelmiszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel