Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Hihetetlenül pontos öregedési órát találtak a Kölni Egyetem kutatói

Kutatások

Hihetetlenül pontos öregedési órát találtak a Kölni Egyetem kutatói

A tudósok szerint az öregedési óra közel áll a pontosság elméleti határához, ami azt jelenti, hogy soha nem látott precizitású betekintést enged az öregedési folyamatokban, egyben meg is határozza a beavatkozási pontokat. Hogyan képzeljük el mindezt, és mi a hétköznapi jelentősége a felfedezésnek?

Az öregedést meghatározó mutatókat szakmai nyelven biológiai órának nevezzük. Segítségével a szakemberek képesek meghatározni a biológiai életkort, képet kapnak biomarkerekről, továbbá felmérhetik az öregedéssel összefüggő kezeléseket, legyen szó genetikai, környezeti vagy életmódbeli hatásokról. Magyarán: a biológiai óra segítségével a kutatóknak sokkal nagyobb rálátása van a szervezet egészségére, mintha pusztán a születéstől eltelt éveket számolnák.

A biológiai időmérő fontossága azonban nem merül ki ennyiben. Fontos szerepet kap az öregedésgátló gyógyszerek és terápiák kutatásában, alkalmazása rávilágít az egyes öregedési útvonalakra, és végső soron támogatja az öregedés visszafordítása érdekében tett kutatásokat.

Egyszerűsödő időmérés

A biológiai óra felállítása egészen a közelmúltig rendkívül bonyolult, és nem mellékesen igen költséges folyamatnak számított. A kalkulációt a DNS-hez kapcsolódó apró kémiai csoportokra, a metilációs mintára alapozták, mivel ezek az életkor előrehaladtával nagyon jellemző változásokat mutatnak. A módszer mindaddig használható volt, amíg a gének nem kezdtek különösen nagy mennyiségű mRNS-t leírni, ez ugyanis nagyon megnehezítette az értelmezést.

Dr. Björn Schumacher genetikus professzor és David Meyer bioinformatikus a Kölni Egyetemről új megközelítéssel próbálta egyszerűsíteni a biológiai életkor meghatározását. A két szakember egyfajta matematikai trükköt alkalmazott a génaktivitásnál tapasztalt differencia kiküszöbölésére, ami kiszámíthatóvá tette az öregedést a transzkripció (a fehérjeszintézis átírási szakasza) alapján.

Megdöbbentő módon ez az egyszerű eljárás elérhetővé teszi a biológiai életkor rendkívül precíz előrejelzését, ami közelít a pontosság elméleti határához. A legfontosabb pedig, hogy a biológiai óra idősebb korban is megőrzi a pontosságát. Ezt korábban nehéz volt elérni, mert a génaktivitás változása ilyenkor rendkívül magas – nyilatkozta David Meyer.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel