Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Hogyan kellene tekintenünk az öregedésre?

Életmód

Hogyan kellene tekintenünk az öregedésre?

Akadnak üdítő kivételek, de a legtöbb orvosi, tudományos, kutatói megközelítés mind a mai napig kizárólag a betegségek akut kezelésére összpontosít. Magyarán: a beavatkozás előtt a betegnek „meg kell várnia”, míg súlyos, életveszélyes állapotba kerül, hogy a tünetek alapján megkezdődhessen a kezelés.

A probléma ezzel a szemléletmóddal az, hogy eddigre már a sejtek, a szervek, az érhálózat, az immunrendszer visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

De akkor mit kellene tennünk? Az optimális tudományos megközelítés központi tételének annak kell lennie, hogy az a molekuláris- és sejtkárosodás, amely a korral összefüggő betegségek kialakulását eredményezi, már jóval azelőtt megjelenik, hogy az ember betegnek tűnne.

A betegségek kialakulásának kockázata a hatvanadik életkort követően szignifikánsan növekszik, de maga a folyamat a húszas-harmincas éveinkben indul el.

A betegségek és az öregedés megállítása a kezdeti fázisban

A cél tehát az, hogy az öregedés alapjául szolgáló sejtes és molekuláris folyamatokat a kezdeti fázisban nyakon csípjük. De mik ezek a folyamatok? Mely szálak vezetnek el az öregedés során a testi és szellemi leépüléshez?

A tudósok ma úgy gondolják, hogy 9 jellemző faktor felelős az öregedésünkért:

  1. genomi instabilitás
  2. telomerkopás
  3. epigenetikai változások
  4. proteosztatikus veszteség
  5. deregulált tápanyag-érzékelés
  6. mitokondriális diszfunkció
  7. sejtöregedés
  8. őssejt-kimerülés
  9. megváltozott intercelluláris kommunikáció

Ezek azok a sejtszintű, illetve molekuláris folyamatok, melyek instabilitása már a húszas-harmincas éveinkben láthatatlanul, de megkezdődik.

A molekuláris gyógyszerektől a génsebészetig számos területen folynak a kutatások a fenti rizikófaktorok kiküszöbölésére, végső soron az emberi élettartam meghosszabbítására.

Az eredményesség és az egészségmegőrzés ugyanakkor több összetevős kihívás lesz a jövőben. A húsz-harmincéves fiataloknak el kell fogadniuk, hogy már ennyi idősen foglalkozniuk kell az akkor még nem létező betegségeikkel.

Az orvosoknak pedig az őket felkereső, egyébként még jó egészségnek örvendő páciensek esetében kell megelőző kezeléseket végezniük. Mindkét eset radikális szemlétváltást kíván meg, egy olyan életmód kialakítását, amit jelenleg nem ismer az orvos-páciens viszony.

Forrás: geroscience.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel