Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Hogyan támogatja a shiitake gomba az egészségünk és a fiatalságunk megőrzését?

Élelmiszerek

Hogyan támogatja a shiitake gomba az egészségünk és a fiatalságunk megőrzését?

Szerencsére az itthoni szupermarketek termékkínálatában is egyre gyakoribb látvány a shiitake gomba (Lentinula edodes). Az Ázsiában őshonos élelmiszer igen népszerű, a világon ez a második leggyakrabban termesztett ehető gombafajta.

Zamatos íze és megkapó textúrája miatt számos háztartás igen nagyra becsült élelmiszere, holott élettani, egészségügyi hatásai is felbecsülhetetlenek.

Nemzettől, tájegységtől függően nevezik erdei gombának, fekete erdei gombának, illatos gombának, fehér virágú gombának.

Abban azonban egyöntetűnek tűnnek a vélemények, hogy aki megkóstolja a shiitake gombát, jó eséllyel egy életre a rabja marad. Olyannyira népszerű, hogy a világon évente termelt mintegy 5 millió tonna gomba 50 százalékát a shiitake teszi ki.

A shiitake gomba egészségügyi előnyei

Amellett, hogy a shiitake gomba igen ízletes, számos pozitív élettani hatással is rendelkezik. Legjelentősebben talán az immunrendszerünket támogatja, de ismert lipidszint-csökkentő, tumor ellenes és antiszeptikus hatásairól is.

Kutatók megfigyelték, hogy a shiitake aktiválja a szervezetünkben azokat a fehérvérsejteket, amik azonosítják, majd hatástalanítják a kórokozókat, illetve a rákos sejteket.

A füstös és kissé sós ízű shiitake a szervezet számára elengedhetetlen fehérjéket, zsírsavakat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Antioxidáns tartalma egészen kiemelkedő.

Egy laboratóriumi egérkísérlet során kimutatták, hogy a shiitake gomba beépítése az étrendbe jelentős koleszterinszint csökkentést eredményez. Emellett modulálja az adhéziós molekula expresszióját, ami potenciális védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

A shiitake gomba a rákkutatásban történő felhasználása mellett az öregedés elleni küzdelemben is a középpontba került. A vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a közkedvelt gombafajta jelentős öregedésgátló hatással rendelkezik.

Szintén egérkísérletek alkalmával figyeltek fel rá a tudósok, hogy a shiitake gombából származó L2 heteropoliszacharid visszaállította az öregedéssel összefüggő immunválasz csökkenését. További kutatások rámutattak a gomba bél mikrobiomra gyakorolt jótékony, visszaépítő hatására, illetve a gyulladást jelző C-reaktív fehérjeszám csökkenésére.

Forrás: blog.lifeextension.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Élelmiszerek

Fel