Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Hol tartanak a genetikai kutatások 2020-ban?

Genetika

Hol tartanak a genetikai kutatások 2020-ban?

Az öregedés folyamata és okai rendkívül összetettek, és minden szegmensében még nem is egyértelműek a kutatók előtt. Amint választ kapunk egy kérdésre, újabbak és újabbak merülnek fel helyettük.

Ennek ellenére az elmúlt évtizedben a genomolvasás és genomszerkesztés ugrásszerű fejlődésen esett át, nincs már túl messze az az idő, amikor ezek segítségével meghosszabbítható lesz az emberi élettartam.

Ha számítógépes hasonlattal élnénk, akkor azt mondhatnánk, hogy a genom egy olyan program, amely elengedhetetlen a szervezet működtetéséhez. 3,2 milliárd betűkombináció határoz meg minden egyes embert: az A, T, C és G alappárok döntenek a hajszínről, a magasságról, a személyiségről, a betegségre való hajlamról, de még a várható élettartamról is.

A genetika története és elért eredményei

Egészen a közelmúltig igen költséges és legalább ennyire nehéz volt megérteni a szóban forgó betűsorozatokat. Ám 2001 óta az emberi genom szekvenciájának költségei exponenciális esésnek indultak. A kezdetben 3,7 milliárd dollárra rúgó költségek 2006-ra 10 millióra, 2015-re pedig 1500 dollárra csökkentek.

Ma, 2020-ban a genom szekvenálás költségei 600 dollár alá estek, és a világ vezető szekvenáló társaságának (Illuma) véleménye szerint a folyamat hamarosan hozzávetőleg 100 dollárba fog kerülni, és mindössze egy órát vesz majd igénybe.

Miért fontos a szekvenálás? Azért, mert ha megértjük a genomot, azzal megértjük saját magunkat, ezáltal tökéletesre optimalizálhatjuk a szervezetünket. Ki tudjuk választani a személyre szabott, tökéletes étrendet, tökéletes gyógyszereket, tökéletes testmozgást, és még egy sor dolgot, amit a génjeink diktálnak nekünk.

Pontosan tudni fogjuk, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, milyen megelőző kezelésekkel kerülhetők el azok. Mindezt pedig speciálisan az egyénre szabva az egyedi programkódja, azaz a genomja alapján.

Hol tartunk most? A nagy áttörés, az emberi génszerkesztés elérése egyelőre várat magára. Az eddigi eredmények azonban bíztatók: kutatóknak sikerült már fonálférgek, muslincák, egerek életét meghosszabbítani a génsebészet segítségével. A tudósok a mesterséges intelligencia és a kvantumszámítógépek hatékonyságát, gyorsaságát kihasználva tehetnek óriási lépést a közeljövőben az emberi élettartam meghosszabbítása felé.

Forrás: singularityhub.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel