Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Ígéretes öregedésgátló terápiák? Küszöbön a centenáriusok kora?

Kutatások

Ígéretes öregedésgátló terápiák? Küszöbön a centenáriusok kora?

Nagyon sokan álmodoznak arról, hogy időskorukra végre beutazhatják a világot, bölcs nagyszülőként egyengetik szemükfénye-unokájuk útjait, új hobbikba kezdenek bele és megnyitják életük könyvének újabb, meghatározó fejezetét. A valóság azonban sokszor gátat szab a nyugdíjas évek tervmegvalósításaiba, hiszen számos idős emberre jellemző legalább két ismert időskori betegség jelenléte (az ízületi gyulladás, a cukorbetegség példaképpen).

Itt az idő, amikor a tudósok megálljt tudnak parancsolni a „test órájának”?

A hagyományos orvoslás ugyan igyekszik ezeket a betegségeket kezelni, azonban a tudósok egy kisebb csoportja ennél merészebb megoldás keresésére indult el, hiszen úgy gondolják, hogy nemsokára képesek lesznek az emberi test belső kronométerének leállítására vagy visszafordítására, hogy végre-valahára élvezetes és örömteli időskort élhessen az emberiség, ne valamiféle elnyúló fájdalomsziszegésekbe bujtatott néhány „záróakkord évet”.

Néhány szerencsés embernek megadatott a hosszú és egészséges élet ajándéka. Őket nevezzük centenáriusoknak, hiszen megélik a száz évet, sőt olykor ennél is többet. Nos, a centenáriusok az élő példa arra, hogy az a bizonyos kronométer valamilyenképpen „kijátszható”, hiszen őket nem terhelik az időseket sújtó betegségek sem. Azonban mégis van egy bökkenő a mázlista „szuper idősödőkkel”, éspedig az, hogy esetükben a betegségek később köszöntenek be és közelebb vannak a véghez, hirtelen érheti őket a halál.

A kutatók, köztük Brian Kennedyvel, a Buck Kutatóintézet elnök-vezérigazgatójával elérkezettnek látják az időt, hogy az öregedésgátlásról tanultakat – amelyeket eleinte élesztőgombákon, férgeken, legyeken, patkányokon és majmokon próbálták ki – végre átvezessék az emberekre is.

Az öregedés késleltetése, és az egészségnövelő terápiák óriási társadalmi előnyökkel járnának, hiszen a világ legtöbb részén a lakosság nagy része idős emberekből áll. Az EÁ-ban példaképpen a népszámlálási iroda becslése alapján 2030-ig minden ötödik amerikai 65 évesnél idősebb fog lenni.

Számokban is kifejezve mindezt: míg 2013-ban világszerte hozzávetőlegesen 44 millió ember szenvedett demenciában, 2030-ra mindez várhatóan 76 millióra, 2050-re viszont 135 millióra növekedhet.

Egyelőre azonban, sajnos, még nem teljesen tisztázott dolog, hogy a potenciális előnyök túlsúlyban vannak-e a kezelések kockázataival szemben…

Forrás: https://www.scientificamerican.com/article/researchers-study-3-promising-anti-aging-therapies/?redirect=1

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel