Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Japán tudósok úgy gondolják, hogy 5-10 éven belül piacra kerülnek a szenolitikus gyógyszerek

Gyógyszerek

Japán tudósok úgy gondolják, hogy 5-10 éven belül piacra kerülnek a szenolitikus gyógyszerek

Tokiói kutatók egy olyan mechanizmust tártak fel, amely elérhetővé teszi az öregedő sejtek eltávolítását a szervezetből. Makoto Nakanishi professzor szerint az ilyen fajta szenolitikus gyógyszerek hozzávetőleg 5-10 év múlva széles körben hozzáférhetők lesznek, így képesek leszünk leállítani az öregedési folyamatokat.

A szervezet egészséges működésének öregedéssel kapcsolatos hanyatlása közvetlenül összefügg a gyulladást okozó öregedő sejtek felgyülemlésével. Leonard Hayflick amerikai tudós hozzávetőleg 60 évvel ezelőtt mutatott rá, hogy az emberi szervezethez hasonlóan sejtjeink is meghatározott ciklust járnak be: születnek, megöregednek és elpusztulnak.

Az öregedő sejtek kártékony tevékenysége

Hayflick felismerte, hogy sejtjeink csupán meghatározott számú alkalommal képesek reprodukálni magukat, azután a folyamat megszakad. Amikor az élő sejtek elveszítik osztódási képességüket, toxikus enzimeket bocsátanak ki magukból, ezzel lokális gyulladást okoznak. Egyes tudósok szerint ez a folyamat nagyban hozzájárul az öregedéssel kapcsolatos betegségek megjelenéséhez.

Ha sikerül eltávolítanunk ezeket a sejteket, lehetővé válik az általuk okozott gyulladásos folyamatok megszűnése, így az öregedéshez kapcsolható betegségek visszaszorulása. 2014-ben kezdtük tanulmányozni a szóban forgó sejteket: hogyan veszítik el osztódási képességeiket, és hogyan alakulnak át öregedő sejtekké. A kutatások során találtunk egy érdekes molekuláris mechanizmust – idézte fel Nakanishi professzor, a Tokiói Egyetem Orvostudományi Intézetének munkatársa.

A kutatók kiderítették, hogy az úgynevezett GLS1 metabolikus enzim kulcsfontosságú egy öregedő sejtnek, ugyanis ez az enzim ideális környezetet teremt a számára. A professzor rámutatott, hogy a káros folyamatokat kiváltó öregedő sejtek túlélése a GLS1 enzimtől függ, ezért egy inhibitor (gátlóanyag) segítségével minden gyulladást kiváltó sejt elpusztítható.

Nakanishi kutatócsapata rendkívül figyelemre méltó eredményeket élt el egérmodelleken, így a közelmúltban megkezdték a GLS1-gátló gyógyszer klinikai tesztelésének első fázisát. A professzor szerint a készítmény széles körű alkalmazása nagyon közel van, 5-10 év múlva fellélegezhetnek az idősek.

Forrás: sputniknews.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel