Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kevesebb táplálkozás, hosszabb élet!

Élelmiszerek

Kevesebb táplálkozás, hosszabb élet!

A gyulladás szintjének csökkentése a teljes szervezetben, az életkorral összefüggő betegségek kialakulási kockázatának apasztása, illetve az élettartam növelése érdekében vissza kell szorítanunk a táplálékbevitelt. Legalábbis erre a következtetésre jutott egy az Egyesült Államok és Kína tudósai által a közelmúltban publikált tanulmány.

A kalóriakorlátozás fogalma és pozitív élettani hatásai nem ismeretlenek a szakértők előtt, ám az eddig nem került meghatározásra, hogy a táplálékbevitel visszaszorítása miként hat az egyes öregedési sejtpályákra.

Tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy a kalóriakorlátozás növeli az élettartamot, de kíváncsiak voltunk, hogy mi történik egyetlen sejt szintjén ez idő alatt – mondta el Juan Carlos Izpisua Belmonte professzor, a publikáció társszerzője. – Mindez olyan lehetőségeket adhat a kezünkbe, amelyek segítségével végül képesek leszünk gyógyszerrel kezelni az emberi öregedést.

Immunitás, gyulladás és lipid-anyagcsere

A kutatás során a tudósok két rágcsálócsoportot alkottak: az egyik csoport egerei normál étrendes táplálkozást folytattak, a másik egyedei 30 százalékos kalóriamegvonásban részesültek. Az állatok étrendjét 18 hónaptól 27 hónapig kontrollálták. (Ez emberekre vetítve hozzávetőleg azt jelenti, mintha az élelmiszerek bevitelét 50 és 70 éves kor között folyamatosan monitoroznák.)

A kísérletben Belmonte professzor csapata 56 rágcsáló 40 sejttípusából összesen 168 703 sejtet izolált, majd elemzett. A sejtek a májból, veséből, aortából, bőrből, csontvelőből, zsírszövetből, izomból és agyból származtak.

A szakemberek megfigyelték, hogy a kalóriakorlátozásos étrendű idősebb állatok számos szövete és sejtje kísértetiesen hasonlított a fiatalabb rágcsálókéhoz.

Összességében a normál étrendű egerek szöveteiben tapasztalt életkorral összefüggő sejtszintű elváltozások 57 százaléka nem volt jelen a kalóriakorlátozott állatok szervezetében. A tudósok kiderítették, hogy az étrend által legjelentősebben érintett sejtek, illetve gének az immunitáshoz, a gyulladáshoz és a lipid-anyagcseréhez kapcsolhatók.

Egy régi közmondás szerint az vagy, amit megeszel. Nagyon úgy tűnik, hogy ez egy örökérvényű és igaz kijelentés, aminek minden szavát érdemes megfontolni húzta alá Concepcion Rodriguez Esteban, a tanulmány társszerzője.

Forrás: salk.edu

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Élelmiszerek

Fel