Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kezelhetővé válik az összes életkorral összefüggő betegség?

Kutatások

Kezelhetővé válik az összes életkorral összefüggő betegség?

A tudósok elgondolása szerint az öregedő vagy találóbban zombi sejtek mérhetetlen pusztítást végeznek a szervezetben. Végső soron pedig elvezetnek azokhoz a folyamatokhoz, amik az életkorral összefüggő betegségek megjelenéséért felelősek. Lehet, hogy van megoldás?

Mielőtt nyakig elmerülnénk a témában, érdemes néhány mondat erejéig feleleveníteni, hogy miket is nevezünk öregedő vagy zombi sejteknek, és miért is olyan veszélyes a ténykedésük. Sejtjeink reprodukciós képessége a kor előrehaladtával lassan-lassan megszűnik. A sejtek azonban nem halnak el teljesen, hanem magukból toxikus enzimeket kibocsátva veszélyeztetik, fertőzik egészséges társaikat.

Innen ered a szakemberek által használt és igen találó zombi sejt kifejezés. A kutatók évtizedekig figyelmen kívül hagyták ezeket a sejteket, úgy gondolták, hogy az élő szervezetre nem fejtenek ki semmi hatást. Csakhogy néhány évvel ezelőtt összefüggést találtak a szervezet gyulladásos állapota és a zombi sejtek felhalmozódása között.

A zombi sejtek pusztítása

Mivel a párhuzam egyértelműnek tűnt, a tudósok laboratóriumi egérmodelleken igyekeztek bizonyítékot találni a feltevésükre. A szakemberek zombi sejteket juttattak fiatal, egészséges rágcsálók szervezetébe, majd az eredményeket összevetették egy kezeletlen kontrollcsoporttal.

Úgy találták, hogy a zombi sejtek hatalmas pusztítást végeztek: az egerek halálozási kockázata – jellemzően rák, tüdő-, bélbetegség valamint neurodegeneráció miatt – jelentősen nőni kezdett a kontrollként alkalmazott rágcsálókéhoz képest. Megalapozottá vált tehát az a feltevés, hogy az öregedő vagy zombi sejtek felhalmozódása és az életkorral összefüggő betegségek kialakulása párhuzamban állnak.

A legújabb kutatások épp ezért arra irányulnak, hogy az öregedő sejtek káros folyamatait valamilyen módon kiiktassák az emberi szervezetből. Mindez persze nem egyszerű feladat, hiszen a különböző típusú öregedő sejtek különböző biológiai utakat alkalmaznak a sejthalál megelőzésére.

A jövő gyógyszerének, illetve terápiájának komplex megoldást kell majd nyújtania mindarra, amit ma úgy hívunk: életkorral összefüggő megbetegedések. Ez egyelőre nem tűnik lehetetlennek, eddig 20 olyan szenolitikus gyógyszert írtak le, aminek egy része már laboratóriumi tesztelésen is átesett.

Forrás: the-scientist.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel