Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kiváló lehetőségek rejlenek egy új öregedésgátló gyógyszer fejlesztésében!

Gyógyszerek

Kiváló lehetőségek rejlenek egy új öregedésgátló gyógyszer fejlesztésében!

Alig néhány hónappal ezelőtt látott napvilágot egy reménykeltő tanulmány. A Science Advances folyóiratban közzétett kutatás szerint a KAIST szakemberei előrelépést értek el az élet meghosszabbítása terén. Eredményeik lehetőséget adhatnak egy jövőbeli szenolitikus gyógyszer fejlesztésére.

A kutatók képesek voltak megváltoztatni egyes fonálférgek fehérjeaktivitását, egészen pontosan a cukrok energiává alakításáért felelős sejteket. A szakemberek elmondása szerint ez azért óriási felfedezés, mert ezek az ominózus sejtek az emberi szervezetben is megtalálhatók, és a mostani eredmények tükrében lehetőség nyílhat egy öregedésgátló gyógyszer kifejlesztésére.

A sejtek energiafelhasználása és az öregedés

A KAIST kutatói a fonálférgek energiafelhasználás ellenőrzésében résztvevő sejtjeit vizsgálták laboratóriumi körülmények között. A szakemberek a VRK-1 és az AMPK fehérjék párhuzamát, a sejtek energiaszintjét, energiaállapotát, illetve ezek szabályozását tanulmányozták.

A Seung-Jae V. Lee professzor vezette kutatócsapat a tanulmány során képes volt megváltoztatni, tehát aktiválni és kikapcsolni azt a gént, amely a VRK-1 fehérje termeléséért felelős. Miért érdekes ez?

A szakemberek megfigyelték, hogy a VRK-1 fehérje túlzott expressziója vagy megnövekedett termelése meghosszabbítja a fonálférgek élettartamát, amely normál esetben mindössze két-három hét. A csapat kontrollvizsgálatként elvégezte a folyamat ellenkezőjét is, és azt tapasztalták, hogy a VRK-1 gátlása csökkenti az élettartamot.

Ez felveti azt a különleges lehetőséget, hogy a VRK-1 fehérje az emberi élethossz szabályozásának tényezőjeként is funkcionál. Ez talán lehetőséget ad arra, hogy elkezdjük az olyan élettartam megnövelését elősegítő gyógyszerek kifejlesztését, amik célzottan változtatják meg a VRK-1 aktivitását – mondta el Seung-Jae V. Lee professzor, a kutatás vezetője, a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet Biológiai Tanszékének munkatársa.

A tudósoknak még meg kell érteniük, hogy a VRK-1 és az AMPK egészen pontosan hogyan járul hozzá a sejtek energiaszabályozásához, így további kutatásokra és kísérletek sorára van még szükség. De kétségtelen, hogy a KAIST munkatársai nagy lépést tettek előre egy szenolitikus gyógyszer kifejlesztése felé.

Forrás: www.news-medical.net

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel