Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Komoly kockázatokkal is járhat az öregedő sejtek eltávolítása!

Genetika

Komoly kockázatokkal is járhat az öregedő sejtek eltávolítása!

Az idő előrehaladtával sejtjeink osztódása leáll, funkciójukat elveszítik, úgynevezett öregedő sejtekké válnak. Felhalmozódásuk a szervezetben végül olyan életkorral összefüggő betegségek kialakulásához vezethet, mint a rák, a diabétesz vagy az Alzheimer-kór.

Az öregedéssel egyre több sejtünk kerül egy jól meghatározható biológiai állapotba, amit a tudomány sejtes öregedésnek nevez. Ezek a sejtek már képtelenek az osztódásra, és nem is támogatják azokat a szöveteket, melyeknek saját maguk is részei.

Egészen a közelmúltig a kutatók úgy gondolták, hogy az öregedő sejtek felhalmozódása a szervezetben nem jár semmiféle következményekkel.

Azonban több újabb tanulmány is felhívja a figyelmet, hogy a szenzens sejtek olyan toxikus vegyületeket választanak ki, amelyek lokális gyulladást okoznak a szervezetben. Ezek a gyulladások pedig összefüggésbe hozhatók az életkori betegségek megjelenésének kockázatával.

A tudomány jelenlegi állása szerint az öregedő sejtek genetikai vagy farmakológiai eltávolításával jelentősen csökkenteni lehetne egyes korra tipikus betegségek kialakulását, ezáltal képesek lennénk meghosszabbítani az egészségben töltött humán élettartamot.

Némi kockázatot rejthet magában az öregedő sejtek eltávolítása

A kutatók több oldalról próbálják felvenni a harcot a szenzens sejtek kártékony folyamatai ellen. Egyes genetikai tanulmányok terápiás lehetőségeket kínálnak, de felmerült az öregedő sejtek vakcinális eltávolítása is. Azonban néhány szakemberek szerint aggodalomra adhat okot, hogy az öregedő sejtek ugyan bizonyítottan kártékony élettani hatással bírnak, eltávolításuk mégis némileg kockázatos lehet.

Egy nemrégiben publikált tanulmány arról számol be, hogy kutatók öregedő sejteket távolítottak el rágcsálók májából. Azonban a kísérlet során a szakemberek úgy találták, hogy az öregedő sejtek eliminációja megzavarja a vérszövet gátakat, ami máj- és perivaszkuláris szöveti fibrózissal és egészségi állapotromlással párosul.

A szakembereknek a vizsgálatok során tehát igen körültekintően szükséges eljárniuk, hiszen számtalan káros biológiai keresztfolyamat lehet részese az öregedő sejtek eltávolításának. Vélhetően a jövőben a genetika és a szenolitikus gyógyszerek együttesen fogják elhozni a várt eredményt.

Forrás: lifespan.io

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel