Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kulcsfontosságú öregedésgátló proteint fedeztek fel a kutatók!

Genetika

Kulcsfontosságú öregedésgátló proteint fedeztek fel a kutatók!

Kétségtelen tény, hogy korunkban az emberek hosszabb ideig élnek, mint bármikor a történelmünk során. Ám a várható élettartammal egyenes arányban nő az olyan, életkorral összefüggő betegségek kialakulása, mint a rák vagy a demencia. A hosszú élet tehát borítékolja egészségünk elvesztését is.

Szerencsére az öregedés biológiájának megértése, illetve az ezekben a folyamatokban aktív gének és fehérjék ismerete esélyt ad az egészséges állapot megőrzésére.

Az élettartam megnövelése tehát közös cél az emberek egészséges és produktív állapotának karbantartására, megtartására.

Azonosítottak egy öregedésgátló fehérjét

Egy nemrégiben elvégzett kísérletben egy csapat tudósnak géntechnológiával sikerült azonosítania a Gaf1 névre keresztelt öregedésgátló fehérjét.

A genetikusok felfedezték, hogy a Gaf1 szabályozza a fehérjék anyagcsere folyamatait, ami közvetlenül befolyásolja az öregedést és a betegségek kialakulását. A szakemberek arra is rájöttek, hogy a Gaf1 nélkül a sejtek élettartama lerövidül.

További kutatások rámutattak, hogy a tápanyagok – például a fehérjék építőelemeinek számító aminosavak – mennyisége arányban áll az élettartammal. Amikor korlátozzuk a fehérjebevitelt, ezáltal az aminosavakat, a TOR enzim éberségre utasítja a testet, amit a tudósok enyhe stresszválasznak tekintenek.

Ez a reakció jótékony hatással van a sejtekre és a szervezetre, ugyanis a hosszú élettartam szoros kapcsolatban áll a szervezet stresszkezelési hatékonyságával.

A tudóscsapat kimutatta, hogy a Gaf1 öregedésgátló fehérje leállítja az összes olyan gént, amely az úgynevezett tRNS-ek előállításáért felelős. A tRNS (vagy transzfer RNS) molekula nélkülözhetetlen szerepet játszik a fehérjeszintézis során.

Ez a folyamat ugyanakkor rengeteg energiát igényel a sejttől, így csökken annak védekező képessége, és stresszkezelő hatékonysága.

Amikor a TOR enzim aktív, a Gaf1 öregedésgátló fehérje jelen van a sejt citoplazmájában. Ha a TOR enzim étrend vagy gyógyszer hatására inaktív állapotba került, a Gaf1 hozzákötődik a DNS-hez. A DNS-hez kötődő Gaf1 végső soron az élettartam kitolását jelenti.

Más szavakkal a genetikus szakemberek olyan molekulát fedeztek fel, amely közvetíti a tápanyag korlátozásának, egész pontosan a fehérjebevitelnek a jótékony hatásait.

Forrás: phys.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel