Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kutatások alapján az erjesztett szója rendkívüli egészségügyi hatásokkal rendelkezik

Élelmiszerek

Kutatások alapján az erjesztett szója rendkívüli egészségügyi hatásokkal rendelkezik

A nattokináz egy olyan enzim, amely elsősorban a japán erjesztett szójaételekben található meg, kiemelkedő mennyiségben az erjesztett szójababban fordul elő. Az enzim képes lebontani a véralvadáskor keletkező fibrint, ami felfedezhető a trombózis, illetve az érelmeszesedés kezdeti fázisaiban is.

Habár a vér alvadási tulajdonsága elengedhetetlen az élet fenntartása szempontjából – például ez a képessége segíti a vérzés elállítását és a sebek gyógyulását –, de ha az alvadás az erekben történik, az betegségekhez és halálhoz vezethet.

A kutatások szerint a nattokináz nem csupán a fibrin lebontásával akadályozza közvetlenül a hiperkoagulációt (megnövekedett vérrögképződés kockázata), de csökkenti az ezzel járó gyulladást és véd a gyulladással megjelenő oxidatív stressz káros hatásaitól.

A nattokináz bizonyított a kísérletek során

A rögképződésre hajlamos betegek orvosi előírásra vérhígítót szednek a vér szervezetben történő szabad áramlásának elősegítése érdekében. Akut helyzetben, tehát amikor az artériás keringést blokkoló vérrög már kialakult, a páciensek úgynevezett fibrinolitikus gyógyszert kapnak, amely elősegíti a vérrög lebomlását. Ez a kezelés gyakorta életmenő beavatkozásnak számít.

Egy tanulmányban a tudósok rágcsálókon végzett vizsgálatokban a nattokináz és egy hagyományosan használt véralvadék lebontására alkalmazott készítmény (szöveti plazminogén aktivátor vagy tPa) eredményességét vetették össze. A tudósok megfigyelték, hogy mindkét kezelés késleltette a carotis artériában kiváltott vérrögök képződését, de a nattokináz szignifikánsan jobb biztonsági profilt mutatott.

A szakemberek beszámoltak róla, hogy az egérmodelleken alkalmazott dózis 1000-szer volt magasabb az embereknél ajánlott napi adagnál, ám az állatoknál semmilyen káros genetikai hatást nem figyeltek meg.

A preklinikai vizsgálatok eredményei arra engednek következtetni, hogy a nattokináz biztonságosan alkalmazható a szív- és érrendszerin betegségek megelőzésében – mondta el a kutatásban résztvevő Hau Wu

Az erjesztett szója, illetve az azt tartalmazó élelmiszerek felkerültek arra a képzeletbeli listára, amely a pozitív élettani hatással rendelkező, így az élettartam meghosszabbítását célzó termékeket foglalja magába.

Forrás: blog.lifeextension.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Élelmiszerek

Fel