Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kutatások bizonyítják, hogy a superagerek képesek ellenállni az Alzheimer-kórnak

Kutatások

Kutatások bizonyítják, hogy a superagerek képesek ellenállni az Alzheimer-kórnak

A Northwestern Egyetem orvostudományi szakemberei kutatásaik során kimutatták, hogy a superager névvel illetett személyek agya képes ellenállni a memóriához köthető agyi régiókban kialakuló rostos felcsavarodásoknak, amelyeket egyértelműen az Alzheimer-kór jeleként tartunk számon.

Superagereknek azt az idősebb korosztályt tekintjük, akik elmúltak 80 évesek, ennek ellenére kivételes kognitív teljesítménnyel rendelkeznek, és memóriás teljesítményük megegyezik vagy meghaladja az 50-60 év közöttiekét. Tekintettel arra, hogy kognitív képességeik titka segíthet a neurodegeneráció megelőzésében, a superagerek iránti érdeklődés egyre nő a modern társadalmakban.

Miről van szó egészen pontosan?

A rendkívül pusztító Alzheimer-kórhoz köthető agyi felcsavarodásokat a tau fehérjék okozzák. Alapesetben ez a fehérje olyan struktúrákat képez, amely lehetővé teszi a tápanyagok szállítását az idegsejteken belül. A probléma akkor merül fel, amikor a tau fehérje szövetei felcsavarodnak, és akadályozzák a sejt transzportrendszerét. A felcsavarodás ugyanis nem csupán a tápanyagellátást, de az idegsejten belüli kommunikációt is megzavarja. A folyamat a sejt elhalását eredményezi.

Kutatási eredményeink arról árulkodnak, hogy az agykéregben az életkorhoz köthető tau-degenerációval szembeni fellépés egyik jellemzője alakíthatja a superagerek memóriamegőrzését – mondta el Tamar Gefen, a tanulmány vezető szerzője, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának pszichiátriai és viselkedéstudományi adjunktusa.

A szakemberek hét superager személyt hasonlítottak össze korban megegyező, kognitívan egészséges emberekkel. Lényegesen, közel háromszor kevesebb felcsavarodást találtak a superagerek entorhinalis kérgében, mint a kontrollként megfigyelt, kognitívan egészséges személyek esetében.

Ez a megfigyelés segíthet eredményesebben feltérképezni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak az emlékezet megerősítéséhez az előrehaladott korúaknál – hangsúlyozta Gefen. A tudós aláhúzta, hogy a tanulmány rávilágított a sejtek fokozódó pusztulására is, az Alzheimer-kórral küzdő betegeknél ugyanis csaknem százszor több felcsavarodást találtak, mint a superagerek esetén. Így a tau-felcsavarodás és a memóriavesztés összefügg.

Forrás: www.longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel