Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kutatások szerint az aerob edzés visszafordítja az öregedést

Kutatások

Kutatások szerint az aerob edzés visszafordítja az öregedést

Az idő előrehaladtával izomtömegünk jelentős részét elveszítjük, nő a szívbetegségek és a demencia kockázata, az immunrendszer hatékonysága csökken. Ahogy telnek az évek, egyre nehezebben vesszük rá magunkat a rendszeres testmozgásra. A legújabb kutatások azt sugallják, rosszabbul nem is dönthetnénk.

Az már eddig is ismert volt a szakemberek előtt, hogy a rendszeres testmozgás lassítja a szervezetünkben idővel megjelenő degeneratív folyamatokat. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azonban bizonyítja: a szöveteink regenerálásában közreműködő esszenciális izomzat őssejtjeire hatva az aerob edzés visszafordítja az öregedést.

Magyarán ez azt jelenti, hogy a kocogás, a kerékpározás, az úszás és minden egyéb aerob tevékenység végső soron segítheti az idős embereket a fiatalkori gyorsaság vagy hatékonyság állapotának megcélzásában. A Nature Metabolism folyóiratban megjelent tanulmány eredményei a jövőben felhasználhatóvá válhatnak az izomzat őssejtjeire hatást kiváltó szenolitikus gyógyszer létrehozásához.

Fiatal állapotba kényszerített sejtek

Ez a felfedezés nagyon más. Nem megelőzésről van szó. Arról beszélünk, hogy megöregedett és szerzett betegségekkel élő emberek biológiai folyamatai fordulhatnak vissza – hangsúlyozta Thomas Rando társszerző, a Stanford Egyetem neurológiai munkatársa.

A tanulmány azt sugallja, hogy az aerob edzés az idős sejteket olyan állapotba kényszeríti, hogy azok fiatalabb sejtekre jellemzően kezdenek viselkedni. A kutatás során a tudósok három héten keresztül idős és fiatal egereket futókerekeztettek. Ezt követően alapos vizsgálatoknak vetették alá a rágcsálók izomszöveteit és izom őssejtjeit.

A kutatók megfigyelték, hogy az idősebb állatok izom őssejtjeinek működése javult, az izomszövet helyreállítása pedig felgyorsult. A tanulmány társszerzője rámutatott: nem arról van szó, hogy az edzésre késztetett egerek több izom őssejtet termeltek volna. A testmozgás fiatalító hatást váltott ki a már meglévő idős sejtekre, akárcsak a Benjamin Button különös élete című mozifilmben.

A kutató azonban felhívta a figyelmet, hogy a pozitív élettani hatások a futókerekezés leállítását követően hozzávetőleg egy héttel megszűntek. Ez azt jelenti, hogy a fiatalító hatást kétséget kizáróan a rendszeresség váltotta ki.

Forrás: inverse.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel