Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kutatások: Talán elkezdődhet az élettartamot meghosszabbító gyógyszer kifejlesztése

Kutatások

Kutatások: Talán elkezdődhet az élettartamot meghosszabbító gyógyszer kifejlesztése

A Science Advances tudományos folyóirat nemrégiben publikált tudományos cikkében arról számol be, hogy a KAIST kutatóinak fehérjeaktivitás megváltoztatásával sikerült meghosszabbítaniuk laboratóriumi fonálférgek élettartamát.

A kutatási eredmény azért számít rendkívülinek, mert a tudósok által módosított fehérjék az emberi szervezetben is megtalálhatók. Ez pedig azt jelenti, hogy a közeljövőben lehetőség nyílhat az élet meghosszabbítását célzó szenolitikus gyógyszer fejlesztésére. Mire bukkantak a KAIST tudósai, és mit jelenthet ez a jövőre nézve?

A sejtek energiaállapota lehet a kulcs

A KAIST kutatói a VRK-1 és az AMP-aktivált protein-kináz (AMPK) fehérjék működésének párhuzamát vizsgálták fonálférgek szervezetében. A tudósok előtt régebb óta ismert volt, hogy az AMPK fehérje felelős a sejtek energiaszintjének kontrollálásáért abban az esetben, amikor a sejtenergia kimerülőben van. Leegyszerűsítve: a VRK-1 szabályozza az AMPK fehérjét, ami pedig figyelemmel kíséri a sejt energiaszintjét.

A Seung-Jae V. Lee professzor vezette kutatócsoportnak sikerült ki és bekapcsolnia azt a gént, amely a sejtet a VRK-1 fehérje termelésére készteti. Ez a gén az evolúció folyamán nagyrészt érintetlen maradt, így a legtöbb összetett élő szervezetben megtalálható. Ez azért nagyon fontos, mert a fonálférgek esetében hatásos génaktiválás a humán szervezetben is működőképes lehet.

Sangsoon Park, a tanulmány vezető szerzője megerősítette, hogy a VRK-1 fehérje kapcsolatban áll az élettartammal. A fehérje túlzott expressziója megnövelte a fehérje termelését, az emelkedett VRK-1 szintje pedig meghosszabbította a fonálférgek élettartamát.

A tudósok kontrollnak használt kísérletben a folyamat ellenkezőjét is elvégezték. Megfigyelték, hogy amikor gátolják a VRK-1 fehérje termelődését, és annak szintje kritikusra esik, a fonálférgek élethossza lecsökken.

Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a VRK-1 fehérje az emberi élettartam szabályozásában is jelentős szerepet játszik. Ez pedig esélyt ad a kezünkbe egy olyan szenolitikus gyógyszer vagy terápia kifejlesztésére, amely a VRK-1 fehérje aktivitásának megváltoztatásán alapul – hívta fel a figyelmet Seung-Jae V. Lee professzor, a KAIST Biológiai Tanulmányok Tanszékének munkatársa.

Forrás: asiaresearchnews.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel