Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kutatók 500 százalékkal hosszabbították meg fonálférgek élettartamát

Kutatások

Kutatók 500 százalékkal hosszabbították meg fonálférgek élettartamát

Figyelemreméltó eredményeket ért el az élet meghosszabbítása kapcsán folytatott munka során egy kutatócsoport.

Az MDI Biológiai Laboratórium, a kaliforniai Novato Öregedéskutató Intézet, illetve a kínai Nanjing Egyetem tudósai együttműködése során a Caenorhabditis elegans (fonálféreg) élettartamát 500 százalékkal sikerült megemelni.

A kutatásban résztvevő egyik tudós nyilatkozott a kísérletet követően. A szakember szerint az eredményt úgy kell elképzelnünk, mintha az emberi életet 400-500 évre sikerült volna kitolni a laboratóriumban.

Pontosan még nem tudni mit fedeztek fel

A Caenorhabditis elegans hozzávetőleg 1 mm nagyságú, a talajban gyakorlatilag mindenhol jelen lévő áttetsző fonálféregfaj.

Genetikai felépítését, egyedfejlődését és molekuláris biológiáját a tudódok mintegy ötven éve vizsgálják, így a Caenorhabditis elegans mára az egyik leggyakrabban használt modellszervezetévé vált.

A kutatók előtt mind genomszekvenciája, mind pedig neuron kapcsolódási szerkezete teljes mélységében ismertté vált.

A jelenlegi tudományos munka a Caenorhabditis elegans olyan öregedést szabályzóira támaszkodik, mely népszerű modell az öregedés kutatásában.

Mivel a fonálféreg rövid élettartamú – mindössze három-négy hetet él – a tudósok gyors eredményre jutnak a kísérleteik során.

A szakemberek szerint a szabályzók konzerváltak, azaz az evolúció során az emberre is átöröklődtek. Mindez azt is jelentheti, hogy a fonálférgeknél elért áttörés egyszer a mi életünkre is kihatással lehet, talán valóban 400-500 évig élhetünk.

Hermann Haller, az MDI Biológiai Laboratórium elnöke egyelőre óvatosan fogalmaz. Szerinte annak ellenére, hogy a Caenorhabditis elegans esetében megtalálták az öregedést szabályzó celluláris útvonalakat, még homályos, hogy a folyamatok hogyan hatnak egymásra.

Kétségtelen azonban – folytatta a szakember – hogy a kutatás eredményei előkészítik az utat azoknak a terápiás beavatkozásoknak, melyek az egészséges élettartam növelését célozzák meg.

A Nanjing Egyetem kutatója szerint mindent meg kell vizsgálni, mert a természetben nincsenek laboratóriumi körülmények és nem létezik vákuum sem.

A jövőben olyan kombinált terápiákra lesz szükség az öregedés legyőzéséhez, mint a rák vagy a HIV fertőzés esetén.

Forrás: sciencedaily.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel