Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Kutatók magyarázatot találtak az Alzheimer-kór kognitív tüneteinek kialakulására

Kutatások

Kutatók magyarázatot találtak az Alzheimer-kór kognitív tüneteinek kialakulására

Egy, a genom egészére kiterjedő úgynevezett asszociációs vizsgálat szerint három genetikai variáns társulhat az Alzheimer-kór kognitív rezilenciájához (rugalmas ellenállási képesség). A közelmúltban a Brain folyóiratban közzétett tanulmány új genetikai változókat és biológiai útvonalakat tárt fel.

A kutatások azt találták, hogy az agy neuropatológiájának jelenléte ellenére a genetikai variánsok és útvonalak kognitív rezilenciával vagy védelemmel társulnak az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható memória- és emlékezeti problémák vonatkozásában.

Egész pontosan arról van szó, hogy a tudósok nem fedeztek fel kapcsolatot a kognitív rezilencia és az APOÉ gén genetikai variációi között. Ismert, hogy ez a gén jelenti az Alzheimer-kór kialakulásának magasabb kockázati tényezőjét.

Rengeteg adatból dolgoztak a szakemberek

A Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának kutatói több mint 5100 személy teljes DNS-készletét, illetve genomját vizsgálták meg. A vizsgálatok magukban foglalták az amiloid agyi teszteket, a boncolási és kognitív felmérések eredményeit.

Az Alzheimer-kór neurológiai tüneti ellenállás mérése érdekében a tudósok minden résztvevő esetében összehasonlították a jelenlévő amiloid plakkok mennyiségét és a kognitív felmérés eredményeit, majd genetikai mintákat kerestek a magas rezilenciájú személyek DNS-ében.

A szakembereknek sikerült három, az ATP8B1 gén közelében található, a kognitív rugalmas ellenállási képességhez kapcsolódó genetikai változót feltérképezniük. Ez a gén felelős annak a fehérjének a létrehozásáért, amely támogatja a máj anyagcseréjét és a zsírok lebontási folyamatát a szervezet energiatermelő folyamataiban.

Ugyan további és mélyebb kutatásokra lesz szükség az ATP8B1 gén szerepének pontos megértéséhez, de a kutatók találtak néhány arra utaló jelet, hogy a fehérje alacsonyabb szintje az agyban és a májban magasabb kognitív rezilenciát eredményez. A tudósok azt is megállapították, hogy az ellenálló képesség mértéke további életmódbeli, illetve mentális genetikai mintákhoz kapcsolható.

A tanulmány betekintést ad azokba a genetikai és biológiai tényezőkbe, amelyek egyes embereket megvédenek az Alzheimer-kór kognitív megnyilvánulásától, egyben új szemléletet nyújthat a betegség kezelése kapcsán.

Forrás: www.nia.nih.gov

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel